Pendleri pozor! Dostať sa do Rakúska bude ešte väčší oriešok ako doteraz

NETKY.SK • 4 Február 2021, 17:45 • 2 min
Pendleri pozor! Dostať sa do Rakúska bude ešte väčší oriešok ako doteraz

BRATISLAVA – Rakúsko zavádza povinné testovanie a registráciu pre pendlerov. Sprísnené pravidlá budú platiť od stredy budúceho týždňa.

slovakia

left justify in out

Od stredy 10. februára sa tak budú musieť testovať na ochorenie COVID-19 a registrovať jedenkrát týždenne. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus (SaS).

 

 

Povinnosť online registrácie
Ako ďalej priblížil, pendleri majú výnimku z absolvovania 10-dňovej karantény. Pri vstupe sa však musia preukázať negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom, nie starším ako sedem dní.

 

Povinnú online registráciu cez formulár, ktorý je v angličtine a nemčine dostupný na stránke TU, musia pendleri vykonávať rovnako najmenej raz za týždeň – teda spolu s novým testom.

Štátny tajomník zároveň upozornil, že vo všeobecnosti platí 10-dňová karanténa pre cestujúcich, ktorí vstupujú do Rakúska zo Slovenska.

 

img

 

Aj v takomto prípade však platí povinnosť predložiť pri vstupe negatívny RT-PCR alebo antigénový test. Ak ho občan nemá, môže sa na vlastné náklady nechať do 24 hodín od príchodu otestovať v Rakúsku.

 

„Najskôr po piatich dňoch je dovolené ‚vykúpiť‘ sa z karantény absolvovaním ďalšieho testu,“ uviedol Klus.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pozrite si, aké opatrenia platia v okolitých krajinách a kde sa povinnej karanténe určite nevyhnete

 

Na koho sa vzťahuje výnimka?

Od povinnej registrácie sú oslobodení iba ľudia tranzitujúci cez Rakúsko alebo osoby, ktoré smerujú na letisko.

 

Výnimka sa týka tiež osôb, ktoré musia do Rakúska vycestovať z nevyhnutného dôvodu, akými sú napríklad neodkladné rodinné záležitosti či pohreb.

Možnosť nechať sa otestovať do 24 hodín od vstupu do Rakúska platí aj pre pendlerov. „Bolo nám potvrdené, že sa budú uznávať aj AG a PCR testy zo Slovenska,“ pripomenul Klus s tým, že rezort však ešte nevie, v akej podobe.

 

„Rezort diplomacie túto informáciu čo najskôr doplní,“ uzavrel Klus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies