Pence: Spojené štáty stoja bok po boku s Egyptom v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 21 Január 2018, 08:18 • 2 min
Pence: Spojené štáty stoja bok po boku s Egyptom v boji proti terorizmu

KÁHIRA - Americký viceprezident Mike Pence začal svoje turné po krajinách Blízkeho východu sobotňajším stretnutím s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, počas ktorého dal spojencovi USA prísľub o spoločnom boji proti terorizmu na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Počas dvojhodinového stretnutia v prezidentskom paláci v Káhire sa Pence a Sísí navzájom ubezpečili o priateľstve a partnerstve medzi oboma krajinami.

 

Pence poukázal na úsilie prezidenta Donalda Trumpa počas jeho prvého roku v úrade o posilnenie vzťahov s Egyptom po období, v ktorom sa krajiny začali navzájom odcudzovať.

 

Viceprezident povedal, že Spojené štáty stoja bok po boku s Egyptom v boji proti terorizmu a smútia za stratu životov počas nedávnych teroristických útokoch v Egypte.

 

Penceho rozhovory so Sísím sa týkali spolupráce v oblasti bezpečnosti, ekonomických vzťahov a boja s takzvaným Islamským štátom. Viceprezident, ktorý nazval stretnutie veľmi produktívnym, vyzval egyptského prezidenta k prerušeniu diplomatických vzťahov so Severnou Kóreou a rešpektovaniu náboženskej diverzity a ubezpečil ho o oddanosti USA izraelsko-palestínskemu mierovému procesu.

Pence navštívil región zhruba mesiac po tom, ako prezident Trump oznámil svoje rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, ktorým rozhneval Palestínčanov.

 

Pence Sísího uistil, že USA sú odhodlané zachovať súčasný stav čo sa týka svätých miest v Jeruzaleme, že nedospeli k žiadnemu konečnému rozhodnutiu o hraniciach alebo iných otázkach, ktoré budú predmetom rokovaní. Pripomenul egyptskému prezidentovi, že prezident Trump povedal, že ak sa tak strany dohodnú, USA podporia riešenie založené na dvoch štátoch. "Môj dojem bol, že egyptský prezident bol touto správou povzbudený," povedal Pence.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona