PEN považuje zákaz vydania Nicholsonovej knihy za zavádzanie cenzúry

NETKY.SK • 16 Február 2012, 08:59 • 2 min
PEN považuje zákaz vydania Nicholsonovej knihy za zavádzanie cenzúry

PEN považuje zákaz vydania Nicholsonovej knihy za zavádzanie cenzúry - Kultúra Slovenské centrum PEN, ktoré je členom medzinárodnej spisovateľskej organizácie, považuje zákaz vydať knihu Toma Nicholsona o kauze Gorila za zavádzanie cenzúry. Dokazuje to aj

slovakia

left justify in out

imgSlovenské centrum PEN, ktoré je členom medzinárodnej spisovateľskej organizácie, považuje zákaz vydať knihu Toma Nicholsona o kauze Gorila za zavádzanie cenzúry.

"Dokazuje to aj definícia cenzúry podľa Etického kódexu novinára, ktorá znie: Cenzúrou sa rozumie obmedzenie, potlačenie alebo nezverejnenie informácie, obrazu či záznamu, ak k nemu došlo z politických, obchodných či osobných dôvodov," napísali vo svojom stanovisku spisovatelia. Dvojnásobne to podľa nich platí, ak sudca zakáže vydať knihu, ktorej obsah nepozná nikto, okrem autora, lebo ešte nie je dopísaná. "Jednoznačne to vedie k domnienke, že dôvody rozhodnutia boli obchodné alebo osobné," domnieva sa PEN. Predbežné opatrenie Okresného súdu Bratislava I ostro odsudzujú a považujú ho za bezprecedentný akt proti slobode slova.

Rozhodnutie súdu podľa centra dôvodne spochybňuje nezávislosť slovenského súdnictva. "Sme presvedčení, že takéto rozhodnutia znižujú jeho dôveryhodnosť nielen v očiach slovenských obyvateľov, ale aj na medzinárodnom poli," poznamenali spisovatelia s tým, že o krokoch slovenského súdu budú informovať aj spisovateľskú komunitu v zahraničí.

Stanovisko PEN dnes TASR poskytol predseda Mediálnej rady SC PEN Ľubomír Belák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona