Peľová sezóna: Pozor na búrky, ale aj na sušenie bielizne v exteriéri

NETKY.SK • 15 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Peľová sezóna: Pozor na búrky, ale aj na sušenie bielizne v exteriéri

BRATISLAVA - Vonku je konečne teplo, svieti slnko, všetko kvitne a pre alergikov začína pekelný boj. Peľ je v jarných mesiacoch doslova všade a ľuďom s alergiou robí veľké problémy. Kedy vychádzať von a kedy radšej zostať doma?

slovakia

left justify in out

Najlepším počasím pre alergika v peľovej sezóne je jemný dážď alebo doba krátko po ňom. Zrážky vzduch prechodne vyčistia. Naopak prudký dážď alebo búrka môžu poškodiť peľové zrná a ich alergénny účinok sa potom zvyšuje. Teplé slnečné počasie a vietor - to sú naopak ideálne podmienky pre uvoľňovanie a šírenie peľu a vtedy sa odporúča alergikom dodržiavať režimové opatrenia. 

 

Ako sa správať uprostred peľovej sezóny?

 

Odborníci tiež odporúčajú užívať protialergické lieky (očná a nosné kvapky) už od začiatku februára. Pokiaľ už peľová sezóna začala, je dobré dodržiavať pár ustálených pravidiel. Určite by ste nemali mať otvorené okná a najmä v ranných a popoludňajších hodinách vychádzať von. V tejto dobe totiž rastliny uvoľňujú do vzduchu najviac peľu.

 

Po návrate domov je potom dôležité sa poriadne osprchovať a samozrejme si potom na seba vziať čisté prádlo, na ktorom zatiaľ nie je usadený žiadny peľ. Ak totiž budete čisté prádlo sušiť na vešiaku u otvoreného okna či vonku, usadí sa na ňom veľa peľu, a vy tak budete mať zdroj svojej nádchy na sebe hneď potom, čo si čerstvo vypraté tričko oblečiete.

 

Rozhodne by ste tiež samozrejme nemali kosiť trávu, či už kosou, kosákom či motorovou alebo elektrickou kosačkou. V čase, kedy peľová sezóna vrcholí, je samozrejme najlepšie vyraziť k moru či do hôr. Takúto možnosť má ale málokto.

 

Ďalšou možnosťou, ako sa problémov aspoň na jednu sezónu zbaviť, je očkovacia látka. Bohužiaľ tento rok už je na ňu neskoro. Aby ste sa na jar a v lete vyhli problémom "s nosom a očami", mali by ste liečbu vakcináciou zahájiť niekedy do konca jesene či zimy. Už teraz je ale dobré prebrať túto variantu so svojím lekárom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona