Peľová sezóna končí, odborníci varujú pred vnútornými alergénmi

NETKY.SK • 21 Október 2018, 17:34 • 2 min
Peľová sezóna končí, odborníci varujú pred vnútornými alergénmi

BANSKÁ BYSTRICA - Tohtoročná peľová sezóna podľa odborníkov končí.

slovakia

left justify in out

Na celom území Slovenska síce stále dominuje peľ bylín s prevažným zastúpením najsilnejšieho alergénu leta peľu ambrózie, ale jej denné koncentrácie nedosahujú alergologicky významné hladiny.

 

„Celkové denné koncentrácie peľu a spór plesní majú klesajúcu tendenciu. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom došlo opäť k  poklesu peľu v ovzduší," konštatovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

 

V ovzduší sa ešte ojedinele vyskytoval peľ chmeľu, skorocelu, štiavu, mrlíka, astrovitých a mrkvovitých rastlín. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodmi Cladospórium, Alternária a Epiccocum.

 

Aj napriek pokračujúcemu babiemu letu už odborníci nepredpokladajú nárast denných koncentrácií peľu ambrózie do alergologicky významných hladín. Celkové denné koncentrácie peľu predpokladajú s malým poklesom, alebo na približne rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom týždni.

 

"Klesajúcu tendenciu majú aj denné koncentrácie peľu a spór plesní a preto možno konštatovať, že tohtoročná komplikovaná peľová sezóna, ktorá plnila čakárne alergológov, v priebehu niekoľkých dní skončí," dodala Lafférsová.

 

Alergici si podľa jej slov musia dať pozor na alergény vnútorného prostredia, voči ktorým sa však dá účinnejšie chrániť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies