PellegriniI: Eurofondy sa musia výrazne zjednodušiť a pokračovať aj po roku 2020

NETKY.SK • 15 September 2016, 12:52 • 2 min
PellegriniI: Eurofondy sa musia výrazne zjednodušiť a pokračovať aj po roku 2020

BRATISLAVA – Podpora menej rozvinutých regiónov v Európskej únii prostredníctvom eurofondov by mala zostať zachovaná aj po roku 2020. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v rámci medzinárodnej konferencie o politike súdržnosti EÚ, ktorá sa dnes koná v Bratislave. Čerpanie európskych prostriedkov treba podľa neho výrazne zjednodušiť.

slovakia

left justify in out

Pellegrini poukázal na rôzne názory v rámci únie. Tá totiž čelí viacerým problémom, s ktorými sa musí vyrovnať. Musí reagovať na migračnú krízu či brexit, čo má vplyv aj na jej rozpočet. „Samozrejme, sú aj hlasy, ktoré by rady použili prostriedky práve z kohéznej obálky na riešenie týchto akútnych problémov a neuvažujú po roku 2020 s pokračovaním tejto politiky. Na druhej strane som veľmi rád, že je veľké množstvo tých, ktorí túto politiku podporujú,“ zdôraznil na tlačovej konferencii.

 

Dodal, že práve v tomto období by mal zaznieť jasný hlas tých, ktorých sa to týka, aby diskusia nebola o tom, či eurofondy budú pokračovať, alebo nie, ale o tom, ako túto politiku urobiť jednoduchšou, transparentnejšou a efektívnejšou. „Preto dnes diskutujeme nielen o budúcnosti, ale aj o možnosti ďalšieho zjednodušenia aktuálneho programového obdobia a zároveň zjednodušenia, ktoré by mohlo prispieť k efektívnejšiemu čerpaniu po roku 2020,“ priblížil Pellegrini.

 

Za jednu z významných možností zjednodušenia procesu získavania eurofondov označil maximálne využitie elektronických procesov a prepojenie informačných systémov štátu tak, aby žiadateľ nemusel predkladať potvrdenia z rôznych inštitúcií. Zároveň začnú v siedmich samosprávnych krajoch SR fungovať profesionálne regionálne poradenské centrá, na ktoré sa bude môcť obrátiť každý, kto potrebuje poradiť pri žiadaní o finančné prostriedky.

 

Eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretu je presvedčená, že kohézna politika zostane kľúčovou pre budúcnosť EÚ. „Môžeme to vidieť priamo na Slovensku, kde eurofondy hrajú dôležitú úlohu v modernizácii hospodárstva a budú mať podstatnú rolu aj v nasledujúcich rokoch, keď má krajina k dispozícii vyše 15 miliárd eur do roku 2020,“ konštatovala. Komisárka navštívi niekoľko projektov zrealizovaných zo štrukturálnych fondov v Banskej Bystrici a Bratislave.

 

Zároveň vyzvala členské štáty, aby nekládli na žiadateľov o eurofondy dodatočné požiadavky a vyhli sa regulácii, ktorá je nad rámec predpisov únie v tejto oblasti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona