Pellegriniho úrad získa viac kompetencií ako mal doteraz

NETKY.SK • 11 Január 2018, 08:16 • 2 min
Pellegriniho úrad získa viac kompetencií ako mal doteraz

BRATISLAVA - Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) by sa mali rozšíriť kompetencie o koordináciu nástrojov podpory Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu pod názvom Koordinácia nástrojov podpory EÚ a makroregionálnych stratégií v Slovenskej republike, ktorým by sa mala v blízkej budúcnosti zaoberať vláda. Tieto nástroje ponúkajú možnosti, ako sa zapojiť do strategických sietí a partnerstiev v európskom priestore a posilňujú európsku pridanú hodnotu nimi podporovaných opatrení.

 

V materiáli na rokovanie sa uvádza, že objem prostriedkov v nástrojoch podpory je viac ako 100 miliárd eur a účasť Slovenska na ich využití je neprimerane nízka. Ich význam rastie už v súčasnosti a v období po roku 2020 bude jednoznačne ešte výraznejší, preto je ich efektívnejšia a účinnejšia koordinácia nevyhnutnosťou.

 

Úrad podpredsedu vlády je zodpovedný v programovom období 2014 a 2020 za koordináciu a riadenie Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) na Slovensku, ktoré predstavujú značnú časť finančnej podpory z EÚ, pripomína materiál. Podľa neho jednou z úloh úradu po rozšírení kompetencií by malo byť aj zriadenie spoločného portálu pre využívanie európskych zdrojov.

 

Dôvodom je zvýšenie informovanosti o možnosti zapojiť sa do operačných programov.

Zabezpečenie koordinácie medzi EŠIF a ďalšími zdrojmi podpory EÚ na úrovni únie a jej členských štátov je požiadavkou, ktorá vyplýva z nariadenia Európskej komisie 1303/2013.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies