Pellegriniho úrad pripravil prvý priebežný odpočet pre efektívnejšie výdavky

NETKY.SK • 11 Október 2017, 15:21 • 2 min
Pellegriniho úrad pripravil prvý priebežný odpočet pre efektívnejšie výdavky

BRATISLAVA - Implementačná jednotka Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu pripravila svoj prvý priebežný odpočet. Zahŕňa celkovo 98 opatrení zameraných na vyššiu efektívnosť vynakladania verejných výdavkov a lepšiu hodnotu za peniaze zatiaľ v zdravotníctve, doprave a informatizácii.

slovakia

left justify in out

Ako v stredu informoval úrad vicepremiéra pre investície a informatizáciu, odpočet vypracovali v spolupráci s Útvarom hodnoty za peniaze a Inštitútom finančnej politiky na Ministerstve financií SR a jednotlivými rezortmi a je prílohou návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Ministerstvá zdravotníctva a dopravy a výstavby, ako aj úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu v prvom polroku tohto roka plnili opatrenia Revízie výdavkov v priemere na 51 %. Pokiaľ sa v druhom polroku výrazne nezrýchli ich plnenie, do konca tohto roka nebude zrealizovaných 40 % opatrení.

 

"Aj keď rezorty vo viacerých oblastiach zaznamenali pokrok, plnenie opatrení bolo počas prvého polroka 2017 realizované pomaly. Kvalita dát, ich dostupnosť a validácia zostáva naďalej problémom pre všetky tri rezorty," vyplýva z odpočtu implementačnej jednotky úradu vicepremiéra pre investície a informatizáciu.

"Motto nášho úradu - moderne, efektívne, transparentne - napĺňa aj nezávislá implementačná jednotka, ktorá nastavuje zrkadlo rezortom v napĺňaní princípov Hodnoty za peniaze," povedal podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

 

"Chceme ísť príkladom, a preto sme pri kontrole plnenia opatrení začali od seba. Verím, že v ďalšej správe nielen náš rezort, ale aj ostatné preukážu, že opatrenia Útvaru hodnoty za peniaze sa aj vďaka tlaku našej implementačnej jednotky budú plniť podstatne rýchlejšie," dodal Pellegrini.

Ministerstvo zdravotníctva má najambicióznejší program, nielen z hľadiska najväčšieho počtu opatrení (42), ale ako jediné sa zaviazalo v tomto roku k úspore 174 mil. eur priamo v rozpočte verejnej správy. V prvom polroku dosiahlo úsporu 27 mil. eur, čo je 31 % z plánovanej sumy 87 mil. eur za polrok. Celkovo tak rezort plní všetky opatrenia na 50 %. Kľúčové je plnenie fiškálnej úspory, plná funkcionalita nového systému financovania nemocníc DRG a implementácia elektronického zdravotníctva (eHealth).

Ministerstvo dopravy a výstavby implementuje v tomto roku celkovo 32 opatrení a svoj záväzok plnili ku koncu júna na 62 %. Revízia výdavkov stanovila len jedno finančné opatrenie vo výške 500 tis. eur na zníženie nákladov na nákup elektrickej energie pre Železnice SR. Opatrenie sa plní na úrovni 1,6 mil. eur. Do budúcna bude podľa odpočtu dôležité pripraviť investičný plán rezortu dopravy so zohľadnením schválených metodík a zvýšiť objem financií na údržbu ciest prvej triedy.

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu realizuje celkovo 24 opatrení a plní ich na 42 %. Pri kľúčových opatreniach na využitie existujúcich investícií a lepší výber budúcich investícií je plnenie pomalšie, výdavky na IT naďalej rastú.

 

"Pre návratnosť investícií je kľúčové zvyšovať využívanie elektronických služieb občanmi. Pre strategický výber nových IT projektov je nutné zjednotiť pravidlá pre posudzovanie investičných projektov bez ohľadu na zdroj financovania," uvádza sa v odpočte. Pre efektívne riadenie prevádzky a zlepšovanie elektronických služieb sa odporúča systematický zber dát.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies