Pellegriniho úrad pracuje na stratégii, ktorou splní podmienku pre eurofondy

NETKY.SK • 21 Október 2016, 11:17 • 2 min
Pellegriniho úrad pracuje na stratégii, ktorou splní podmienku pre eurofondy

BRATISLAVA - Plnenie podmienky na čerpanie eurofondov z nového programového obdobia, tzv. ex ante kondicionality za oblasť verejného obstarávania pozostáva z realizácie viacerých úloh, pričom jednou z nich je vypracovanie národnej stratégie elektronizácie verejného obstarávania.

slovakia

left justify in out

Plnenie tejto úlohy k 31. decembru 2016 však nie je naviazané na reálne nasadenie nových modulov a funkcionalít informačných systémov, ktoré budú podporovať plne elektronické verejné obstarávanie, informoval TASR Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD).

 

"Pre účely splnenia ex ante kondicionality za oblasť verejného obstarávania je tak rozhodujúce vypracovanie národnej stratégie elektronizácie verejného obstarávania a nie zabezpečenie úplnej elektronickej komunikácie a výmeny informácii vo verejnom obstarávaní," vysvetlil úrad. V rámci plnenia tejto podmienky sa podľa neho pracuje na vytvorení strategických dokumentov pre elektronizáciu verejného obstarávania aj s využitím výstupov asistenčného projektu OECD, ktorého cieľom je pripraviť návrh stratégie v oblasti elektronizácie verejného obstarávania v termíne do konca novembra 2016.

 

Termíny na elektronizáciu celého procesu verejného obstarávania vyplývajúce zo smerníc EÚ sú stanovené v dlhšom časovom horizonte ako termín pre splnenie východiskových podmienok na čerpanie eurofondov. "Pre úplné splnenie všeobecnej ex ante kondicionality za oblasť verejného obstarávania všetci gestori intenzívne spolupracujú s Európskou komisiou, ktorá bude vyhodnocovať splnenie akčného plánu v rámci tejto ex ante kondicionality, a tiež s OECD v rámci realizácie vyššie uvedeného asistenčného projektu," dodal Pellegriniho úrad.

Vláda v stredu (19.10.) schválila správu o stave plnenia ex ante kondicionalít z dielne Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Úrad v nej upozorňuje, že Slovensko musí do konca tohto roka splniť všetky podmienky potrebné k čerpaniu eurofondov z nového programového obdobia. Ak ich nedodrží, hrozí mu pozastavenie platieb z Bruselu. K rizikovým nesplneným podmienkam pritom úrad zaradil aj dopracovanie návrhu celkovej stratégie elektronizácie verejného obstarávania.

 

Parlament momentálne prerokúva vládny návrh zákona o registri partnerov verejného sektora. V rámci neho presadzuje Ústavnoprávny výbor NR SR pozmeňujúci návrh, ktorým sa predlžuje prechodné obdobie pre úplnú elektronickú komunikáciu a výmenu informácii vo verejnom obstarávaní do 18. októbra 2018. Pôvodným termínom bol 31. marec 2017. Dôvodom na posun je zabezpečenie komplexnej elektronizácie verejnej správy a interoperability jej informačných systémov. Výbor v súvislosti so zmenou tvrdí, že navrhované predĺženie prechodného obdobia je plne v súlade s európskymi smernicami pre oblasť verejného obstarávania.

 

Sekcia centrálny koordinačný orgán Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu je spolugestorom všeobecnej ex ante kondicionality za oblasť verejného obstarávania spolu s Úradom pre verejné obstarávanie a Ministerstvom vnútra SR. Slovenská republika ako členský štát EÚ musí všetky ex ante kondicionality splniť do 31. decembra 2016.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona