Pellegriniho úrad bude určovať ciele operačných programov

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 12:36 • 2 min
Pellegriniho úrad bude určovať ciele operačných programov

BRATISLAVA - Novovytvorený úrad podpredsedu vlády pre investície, ktorým sa stal Peter Pellegrini (Smer-SD), po konzultácii s riadiacimi orgánmi operačných programov bude určovať záväzné ukazovatele dosahovania ich cieľov a sledovať ich plnenie.

slovakia

left justify in out

Vláda plánuje prijať účinné opatrenia na posilnenie riadiacich, koordinačných a kontrolných kompetencií vicepremiéra v oblasti európskych štrukturálnych a investičných fondov v novom programovom období 2014 - 2020. Zároveň chce zodpovedajúco upraviť kompetenčný zákon. Ako vyplýva z návrhu Programového vyhlásenia vlády SR, cieľom tohto opatrenia bude zlepšenie implementácie prostriedkov Európskej únie a ich orientácia na dosahovanie výsledkov.

 

Úrad vicepremiéra pre investície bude napríklad dohliadať nad súladom obsahu intervencií podporovaných zo zdrojov EÚ s národnými a rezortnými stratégiami, ako aj nad zabezpečením synergických efektov pre financovanie politík z eurofondov, zo štátneho rozpočtu so zohľadnením možností využívania súkromných zdrojov. "Týmto sa vytvoria podmienky pre posilnenie dodatkovosti európskych štrukturálnych a investičných fondov a znížia sa riziká spojené s obmedzením zdrojov politiky súdržnosti do roku 2020," vyplýva z návrhu programu vlády. Úrad podpredsedu vlády bude v spolupráci s ministerstvom financií spolugestorom témy "hodnoty za verejné peniaze". Vláda chce eliminovať problémy pri implementácii zdrojov EÚ zapojením Úradu pre verejné obstarávanie do kontroly verejného obstarávania v systéme riadenia eurofondov.

 

Financie z európskych fondov sa podľa vlády budú prioritne využívať na podporu piatich oblastí. Ide o podnikateľské prostredie priaznivé pre inovácie založené na moderných poznatkoch vedy a výskumu, infraštruktúra pre hospodársky rast a tvorbu pracovných miest, rozvoj ľudského kapitálu a zlepšenie účasti na trhu práce, udržateľné a efektívne využívanie prírodných zdrojov a tiež moderná a profesionálna verejná správa.

 

Vláda chce preto pri využívaní eurofondov podporovať napríklad dôrazné uplatňovanie výsledkovo orientovaného prístupu s jasným preukázaním ich prínosov. Ako aj ďalšie zjednodušovanie procesu implementácie fondov EÚ s cieľom znížiť administratívnu záťaž pre prijímateľov a subjekty zapojené do tohto procesu a tiež rozvojový potenciál regiónov pri zohľadnení ich hospodárskych, sociálnych a územných špecifík. Vládne audity majú zabezpečiť efektívne odhaľovanie systémových nedostatkov, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť hospodárenie s verejnými financiami, najmä vznikom neoprávnených výdavkov a neefektívnym čerpaním európskych fondov.

 

Keďže zdroje EÚ po roku 2020 budú pravdepodobne obmedzené, vláda musí pri verejných investíciách klásť dôraz na väčšiu diverzifikáciu zdrojov ich financovania. "Vláda vytvorí podmienky na zavedenie strategického plánovania a strategického projektového riadenia na centrálnej úrovni v zmysle špecifických odporúčaní Európskej únie a OECD," plánuje kabinet. Medzi tieto opatrenia bude patriť vypracovanie národného strategického investičného rámca, ktorý bude kvantifikovať strednodobú potrebu investícií do jednotlivých oblastí, a návrhu zdrojov financovania týchto potrieb vrátane inovatívnych zdrojov financovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies