Pellegriniho Hlas - SD spustil anketu o predčasnom ukončení volebného obdobia, systém však vykazuje vážne chyby!

NETKY.SK • 17 November 2020, 15:32 • 2 min
Pellegriniho Hlas - SD spustil anketu o predčasnom ukončení volebného obdobia, systém však vykazuje vážne chyby!

BRATISLAVA - Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) spustila internetovú anketu, v ktorej sa ľudí pýta, či súhlasia so skrátením volebného obdobia Národnej rady SR (NR SR).

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval líder strany, expremiér Peter Pellegrini. Anketu podľa neho spustili o 10:00 hodine, do ktorej sa v priebehu 20 minút zapojilo viac ako 4300 ľudí.

 

Pellegrini chce predčasné voľby

Ak sa do ankety zapojí dostatočné množstvo ľudí, do parlamentu predložia ústavný návrh o skrátení volebného obdobia s tým, že predčasné voľby by sa konali už v roku 2021.

 

Zapojiť sa do ankety bude podľa Pellegriniho možné do konca núdzového stavu. Ľudia tak môžu podľa neho vyjadriť, či sa núdzovým stavom cítia obmedzovaní na svojich právach. Pričom obmedzenie základných ľudských práv a slobôd či obmedzenie majetku v prospech štát vyplýva zo samotného núdzového stavu.

 

 

Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí ohrozenie života a zdravia občanov. Medzi ne patrí pandémia, živelné pohromy či katastrofy súvisiace so životným prostredím. 


Ľudia sa majú vyjadriť v ankete

V ankete sa tiež ľudí pýtajú, či podporia svojím podpisom vyhlásenie referenda v prípade, že zákon o skrátení volebného obdobia nebude v pléne schválený. Ľudia majú odpovedať aj na to, či sa na prípadnom referende zúčastnia.

Pellegrini zároveň kritizoval zákaz zhromažďovania. Podotkol, že predĺženie núdzového stavu má len politický dôvod. „Vláda sa svojich ľudí pravdepodobne bojí," doplnil.

 

img

 

Systém zlyhal, viacerým bolo znemožnené zahlasovať

Iba pár minút od spustenia systému, kde sa môžu ľudia zapojiť do ankety a slobodne vyjadriť svoj názor, však došlo k viacerým problémom. Z viacerých komentárov pod tlačovou besedou, ktorú strana zverejnila na svojom facebookovom profile, vyplýva, že ľudia majú problém zahlasovať alebo bez toho, že by zahlasovali, im systém ukázal, že ich hlas bol už zarátaný

 

Mnohé komentáre naznačujú chybu v systéme. "Chcela som podpísať referendum a bolo mi napísané, že môj hlas už bol zarátaný...ako je to možné?," píše v komentároch pani, ktorá mala záujem sa do ankety zapojiť. 

 

"Načo hlasovať? Môj hlas ste si zobrali bez môjho vedomia. Predčasné voľby určite nie!!! Ani anketu neviete urobiť poriadne?", napísal ďalší respondent. 

 

Predseda strany Smer - SD Robert Fico vyzval na zvolanie referenda o predčasných voľbách. Ten zvolal tlačovú besedu pod Bratislavským hradom neďaleko Národnej rady SR približne v rovnakom čase, ako sa začalo demonštrovať pred Úradom vlády. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies