Pellegriniho a Pavlisovo údajné porušenie zákona bude riešiť výbor v marci

NETKY.SK • 18 Február 2015, 11:42 • 2 min
Pellegriniho a Pavlisovo údajné porušenie zákona bude riešiť výbor v marci

BRATISLAVA - Reklamný spot predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) aj údajný konflikt záujmov ministra hospodárstva Pavla Pavlisa (Smer-SD) bude riešiť výbor pre nezlučiteľnosť funkcií 17. marca.

slovakia

left justify in out

TASR to dnes potvrdil jeho predseda Alojz Přidal (KDH). Kresťanský demokrat by bol rád, keby sa Pellegrini aj Pavlis vyjadrili k svojim prípadom. Závisieť to však bude od toho, ako budú hlasovať poslanci vo výbore, v ktorom má väčšinu Smer-SD. "Pokúsim sa pripraviť uznesenie, aby sa obaja páni vyjadrili. Verím, že poslanci Smeru im dajú na to priestor," povedal pre TASR Přidal.

 

Veľmi ale neverí, že sociálni demokrati odsúhlasia pokračovanie konania voči straníckym kolegom. Konania sa začali dňom ich podania. Poslanci vo výbore majú odhlasovať, či budú pokračovať. Či si napríklad vyžiadajú materiály, vyjadrenia dotknutých a podobne. Na rokovaní zatiaľ nemajú vyniesť "rozsudok" nad funkcionármi. Neraz sa však už stalo, že väčšina Smeru-SD zastavila konanie bez toho, aby si vyžiadala ďalšie materiály či vyjadrenia.

 

Pokiaľ sa tak stane aj teraz, Přidal bude žiadať podpredsedu parlamentu Miroslava Číža (Smer-SD) o čo najskoršie rokovania o zmene zákona o konflikte záujmov aj rokovacieho poriadku. Číž má na starosti zvolanie týchto rokovaní. Rokovania mali byť už na januárovej schôdzi. Napokon k nim ale nedošlo. Politici by sa mali zísť na marcovej schôdzi.

 

Podnet na Pellegriniho podal šéf mimoparlamentnej OKS Ondrej Dostál. Žiada, aby šéf parlamentu prišiel za reklamu pre súťaž The School Dance o ročný plat. Pellegrini sa mohol podľa Dostála dopustiť porušenia ústavného zákona o konflikte záujmu tým, že použil svoju osobu, svoje meno a priezvisko a svoju podobizeň na reklamu na súťaž The School Dance. Pripomenul, že ústavný zákon to verejnému funkcionárovi zakazuje.

 

Dostál poukázal aj na to, že v spote sú umiestnené produkty, napríklad výrobok od spoločnosti Samsung, ktorá je jedným z troch hlavných partnerov súťaže. Šéf OKS poukazuje aj na firmy a neziskové organizácie, ktoré sídlia na jednej adrese a sú prepojené.

 

Pellegrini v reakcii na Dostálovo podanie vyhlásil, že ak je v konflikte záujmov kvôli tomu, že nezištne podporil neziskový projekt pre deti, tak sa k nemu hrdo hlási a zotrvá v ňom. Zdôraznil, že všetci sa na propagácii projektu podieľali nezištne a zadarmo. Tvrdí, že z natočenia propagačnej upútavky, v ktorej sa objavili produkty viacerých značiek, nemá žiadne výhody.

 

Podnet na Pavlisa podal nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Minister hospodárstva mal podľa neho porušiť ústavný zákon a byť v konflikte záujmov v súvislosti s kauzou Port Service. Podľa Beblavého by mal Pavlis prísť až o 24 mesačných platov.

 

Beblavý pripomína, že minister mal v roku 2006 požičať obchodnej spoločnosti Port Service spolu 22.000 eur na to, aby mohla zaplatiť súdny poplatok. Pohľadávku mal podľa ústavného zákona vykázať vo svojom majetkovom priznaní. Ako upozornil, to sa nestalo v žiadnom z priznaní za roky 2006 až 2013.

 

Pre údajný konflikt záujmov bude dnes Pavlis čeliť opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Dostať sa do neho mal pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku. Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur. Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena Dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra.

Minister kauzu označil za vykonštruovanú a akékoľvek spojenie s firmou od roku 2006 odmieta. Premiér nedávno vyhlásil, že na Pavlisovo odvolanie zatiaľ dôvod nevidí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies