Pellegrini: Zrušenie nekvalitnej vysokej školy by som bez problémov podpísal

NETKY.SK • 29 August 2014, 10:32 • 2 min
Pellegrini: Zrušenie nekvalitnej vysokej školy by som bez problémov podpísal

BRATISLAVA – Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) by nemal problém podpísať rozhodnutie o zrušení nekvalitnej vysokej školy. Povedal to v rozhovore pre TASR. Zároveň dodal, že nie všetky vysoké školy na Slovensku dosahujú kvalitu, akú by si ministerstvo predstavovalo.

slovakia

left justify in out

"Ja si veľmi dobre viem predstaviť, že ak dostanem na stôl jedno kvalifikované rozhodnutie akreditačnej komisie, že niektorá škola by mala zaniknúť, budem bez akýchkoľvek problémov ochotný toto rozhodnutie podpísať," uviedol Pellegrini. Ako pripomenul, v súčasnosti prebieha na vysokých školách komplexná akreditácia, ktorá by do roka mala ukázať, v akom stave je vysoké školstvo.
      

"Treba povedať, že nie všetky dosahujú kvalitu, akú by sme si predstavovali. Nie všetky reagujú na potreby trhu práce," dodal minister na margo vysokých škôl s tým, že ročne vysoké školstvo stojí štát viac ako pol miliardy eur. Podľa Pellegriniho je počet vysokých škôl na Slovensku k počtu obyvateľov relatívne vysoký. Minister zároveň avizoval, že chce spustiť ranking vysokých škôl, podobný, ako začal zverejňovať exminister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). "Minimálne, čo chcem spraviť, je to, aby sme čo najskôr, ale veľmi spravodlivo začali informovať študentov stredných škôl, aká je kvalita absolventov vysokých škôl a ich pravdepodobné umiestnenie na trhu práce. Či nájdu uplatnenie v tom, čo vyštudovali," vysvetlil Pellegrini. Podľa jeho slov by takýto ranking mohol vytvárať tlak na rodičov a žiakov pri výbere vysokej školy. "Tak by mohol začať klesať záujem o tie školy, ktoré sú menej efektívne a možno prirodzeným spôsobom by mohli takto ekonomicky zahynúť a zaniknúť," dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies