Pellegrini: Zmena Ústavy SR je prvý krok k posilneniu bezpečnosti štátu

NETKY.SK • 8 December 2015, 13:00 • 2 min
Pellegrini: Zmena Ústavy SR je prvý krok k posilneniu bezpečnosti štátu

BRATISLAVA - Zmena Ústavy SR je prvý krok k posilneniu bezpečnosti Slovenska. Myslí si to predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Odmieta názory, že vládny protiteroristický balík siaha na slobody občanov SR.

slovakia

left justify in out

"Prijatie novely ústavy je prvý krok k tomu, aby sme posilnili legislatívu, ktorá má prispieť k väčšej bezpečnosti štátu, ako aj posilniť nástroje bezpečnostným zložkám v prípade, že by bolo Slovensko ohrozené nejakým teroristickým útokom alebo by bolo podozrenie, že sa teroristický útok chystá," povedal po schválení novely Pellegrini. Ocenil, že zmeny podporilo niekoľko poslancov opozície, najmä z Mosta-Híd. Podľa Pellegriniho uprednostnili záujmy Slovenska pred svojimi vlastnými.

 

Šéfovi parlamentu sa nepozdávajú opozičné vyjadrenia, že protiteroristický balíček pripraví občanov SR o slobody. "Opozícia straší. Nie je tam nič, čo by išlo proti slobodám našich občanov. Nikdy sme neprekročili hranicu, kde na jednej strane je právo na slobodu a na druhej právo na bezpečnosť tohto štátu," vyhlásil Pellegrini. Pripomenul, že v novele ústavy neprešiel návrh KDH na automatický zánik funkcie sudcu po dosiahnutí určitého veku. Ide o opatrenie, ktoré žiadal aj prezident SR Andrej Kiska. Pellegrini povedal, že by to malo byť súčasťou komplexnejšej novely ústavy. Mohla by podľa neho prísť v prvom roku novej vlády.

 

Dnes schválená novela ústavy predlžuje lehotu na zadržanie osôb pri trestných činoch terorizmu na dvojnásobok. V súčasnosti platí, že osobu možno zadržať maximálne na 48 hodín, pri trestných činoch terorizmu to po novom bude až na 96 hodín. Za túto zmenu hlasovali poslanci Smeru-SD, opozičného Mosta-Híd a Miroslav Kadúc so Štefanom Kuffom (obaja nezaradení). Zvyšok opozície sa buď zdržal, alebo bol proti. Novela ústavy prešla vďaka 95 hlasom. Zmena je súčasťou tzv. protiteroristického balíčka vlády.

 

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) prišiel s protiteroristickým balíčkom po útokoch v Paríži. Okrem zmeny ústavy obsahuje aj novelu Trestného zákona zastrešujúcu úpravy aj ďalších zákonov. O nich by sa malo rozhodnúť dnes po 17. hodine. Keďže ide o obyčajné zákony, Smer-SD si zmeny dokáže schváliť sám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies