Pellegrini: Zákon o poplatku za rozvoj by sa mohol novelizovať

NETKY.SK • 2 November 2016, 14:21 • 2 min
Pellegrini: Zákon o poplatku za rozvoj by sa mohol novelizovať

BRATISLAVA – Ak by mal poplatok za rozvoj brániť významným investíciám na Slovensku, vicepremiér pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) je pripravený otvoriť diskusiu o úprave zákona. Pripustil to po dnešnom rokovaní vlády. Poplatok má mestám a obciam pomôcť pri budovaní sociálnej a technickej infraštruktúry súvisiacej s výstavbou.

slovakia

left justify in out

Pellegrini pripomenul, že zákon o miestnom poplatku za rozvoj, ktorý nadobudol účinnosť 1. novembra, je reakciou na developerské projekty prinášajúce množstvo nových zastavaných území s novými obyvateľmi bez vybudovania potrebnej infraštruktúry. Developer podľa neho neraz z poľa urobil stavebné pozemky, lukratívne ich rozpredal, so ziskom odišiel a všetko zostalo na pleciach samosprávy.

 

„Je ale pravdou, že ak by tento zákon mal spôsobovať problémy pri významných investíciách, ktoré sú aj v záujme štátu, ja si myslím, že sme otvorení diskusii. V prípade, že bude potrebné novelizovať tento zákon, možno viac vyprecizovať, kde je možné takýto poplatok použiť, a kde nie, ja si myslím, že to nemusí byť problém,“ uviedol podpredseda vlády.

 

Zároveň však vychádza z toho, že na čele miest a obcí sú ľudia, ktorí pre ne chcú len to najlepšie a nebudú zneužívať zákon proti investorom, čím by ohrozili možné investície. „Určite sa nesmie stať, aby takýto prípadne vyrubený poplatok bol len dobrým tučným zdrojom príjmov pre obec a vylepšenie rozpočtu a nebude použitý tam, kde má,“ zdôraznil Pellegrini.

 

Dodal, že pri veľkých investíciách typu Jaguar Land Rover nepostrehol náznaky obáv z aplikácie zákona. Skôr sú badať pri miestnych developerských projektoch bytových zón či nákupných centier.

 

„Ak sa javia aplikačné problémy tohto zákona, som pripravený otvoriť diskusiu s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska a v prípade, že prídeme k výsledku, že niektoré z ustanovení je problematické, nepresné alebo nejasné a vzbudzuje nedôveru prípadných investorov, som pripravený takúto novelu pripraviť,“ uzavrel vicepremiér.

 

Právnu normu z dielne poslancov Igora Chomu a Richarda Rašiho (obaja Smer-SD) schválil parlament vlani v novembri. Obec môže poplatok dobrovoľne zaviesť všeobecne záväzným nariadením. Platiť sa bude jednorazovo, sadzbu si určí obec a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna. Zákon stanovuje minimálnu (10 eur) a maximálnu (35 eur) výšku poplatku za každý, aj začatý štvorcový meter podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies