Pellegrini: Z V4 chceme urobiť rešpektovaného partnera veľkých európskych krajín

NETKY.SK • 17 Máj 2018, 12:02 • 2 min
Pellegrini: Z V4 chceme urobiť rešpektovaného partnera veľkých európskych krajín

SOFIA – Vyšehradská štvorka (V4) musí byť hráčom s európskou silou, spájajú nás viaceré záujmy a chceme z tejto skupiny spraviť rešpektovaného partnera pre veľké európske krajiny.

slovakia

left justify in out

Po stretnutí premiérov V4 v bulharskej Sofii, kde sa vo štvrtok koná neformálny summit EÚ a západného Balkánu, to uviedol predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini.

 

"Na týchto stretnutiach sa rodia spoločné postoje k viacerým témam a vďaka tomu vieme aj pre Slovensko vyrokovať viac," konštatoval premiér.

 

Cieľom summitu EÚ a západného Balkánu je potvrdiť európsku perspektívu balkánskych krajín, ktoré nie sú súčasťou EÚ, ale bez konkrétnych dátumov a záväzkov. Slovensko na stretnutí reprezentuje premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

 

Pred odchodom zdôraznil, že lídri EÚ by mali vyslať jasný signál, že Únia vidí budúcnosť uvedených krajín v EÚ. Zároveň pripomenul, že v týchto krajinách sú veľmi aktívni iní hráči, ako je Čína, Rusko, a preto by EÚ mala primerane vyvažovať tieto záujmy.

 

Summit v Sofii je prvým podujatím na vysokej úrovni medzi EÚ a krajinami Balkánu za posledných 15 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona