Pellegrini: Z fondov EÚ sme čerpali tri percentá, to číslo začne čoskoro rásť

NETKY.SK • 20 Október 2016, 15:07 • 2 min
Pellegrini: Z fondov EÚ sme čerpali tri percentá, to číslo začne čoskoro rásť

NITRA – Dostať sa k peniazom z fondov Európskej únie by malo byť v budúcnosti podstatne jednoduchšie ako dnes. Podľa slov podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho sa má v budúcnosti celý proces schvaľovania projektov upraviť tak, aby bol čo najmenší počet žiadostí vyradený pre formálne nedostatky.

slovakia

left justify in out

„Chceme odstrániť tú chybovosť aj tým, že informačný systém ITMS sa postupne naintegruje na všetky štátne databázy, ktoré máme k dispozícii, aby sme od žiadateľov pýtali čo najmenej dodatočných dokladov. Aby sme si informácie, ktoré už máme, zistili sami a nepotrebovali sme sa pýtať napríklad samosprávneho kraja, či je dlžný na zdravotnom poistení, keď stačí, aby sme si to pozreli v zdravotnej poisťovni. Týmto zjednodušením môžeme odstrániť formálnu chybovosť, pretože nie je fér, ak je kvalitný projekt vyradený len kvôli tomu, že niekto nepriložil výpis z registra trestov a pritom štát ten register trestov má a môže sa doň kedykoľvek pozrieť,“ vysvetlil Pellegrini.

 

Zjednodušiť a predovšetkým zlacnieť projektovanie a podávanie žiadostí o financie z európskych fondov by v budúcnosti mohol aj dvojkolový schvaľovací proces. Do prvého kola by žiadatelia posielali iba projektové zámery bez toho, aby museli vynakladať zdroje na získavanie rôznych povolení, na vypracovanie projektovej dokumentácie, či na stavebné konania.

 

„Tým, ktorí by prešli prvým sitom, sa potom povie, aby pokračovali a dokončili projekty. Malo by sa tak ušetriť veľa práce a aj peňazí. Mnohí investujú nemalé zdroje do projektovania a nakoniec nie sú úspešní. Potom sú nešťastní, že sa veľa minulo z obecných rozpočtov a verejných financií, ale tie projekty sa nemôžu použiť. Chceli by sme ísť preto so samosprávnymi krajmi a ZMOS-om do dvojkolovosti. Môže sa zdať, že by to mohlo predĺžiť proces implementácie, ale na druhej strane by to bolo veľmi efektívne. Robia to aj v iných krajinách a veľmi si to pochvaľujú. Čerpanie z fondov EÚ tak bude jednoduchšie a pre žiadateľov môže byť aj lacnejšie,“ uviedol Pellegrini.

 

Ako doplnil, na Slovensku sú k dnešnému dňu v rámci čerpania štrukturálnych fondov vyhlásené výzvy, ktoré predstavujú 53 % celkového objemu, ktorý má Slovensko alokovaný na roky 2014 až 2020. „Čo sa týka kontrahovania, to znamená, tam kde už sú reálne podpísané zmluvy s budúcimi prijímateľmi, tak tie sú na úrovni 17,5 % celkovej alokácie. Reálne čerpanie je samozrejme zatiaľ to najmenšie číslo. Tam sa blížime niekde k 3 %. Ale to, že 53 % celého objemu je už vyhlásených a 17,5 % je kontrahovaných a zazmluvnených, nám dáva reálny predpoklad, že aj to reálne míňanie začne čoskoro prudko rásť,“ dodal Pellegrini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona