Pellegrini vyzval poslanca Jobbiku okamžite zavrieť kanceláriu

NETKY.SK • 15 Október 2015, 14:01 • 2 min
Pellegrini vyzval poslanca Jobbiku okamžite zavrieť kanceláriu

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Peter Pellegrini dnes vyzval poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu strany Jobbik Istvána Szávaya, aby okamžite zavrel svoju takzvanú poslaneckú kanceláriu, ktorú si otvoril v Dunajskej Strede.

slovakia

left justify in out

„Je to strana s okrajovou, extrémistickou agendou neznášanlivosti, radikalizmu, revizionizmu, aká nemá na Slovensku miesto ani priestor. Považujem takúto aktivitu za jasnú provokáciu práve v období, keď sú naše vzájomné vzťahy s Maďarskom na najlepšej úrovni za dlhé roky,“ vysvetlil Pellegrini. Založenie poslaneckej kancelárie na Slovensku maďarským poslancom extrémistickej strany vníma Pellegrini ako snahu destabilizovať konštruktívny dialóg medzi oboma krajinami v zložitom čase, v ktorom štáty čelia vážnym otázkam a mali by si navzájom pomáhať.


Ak podpredseda Jobbiku poslaneckú kanceláriu na Slovensku nezavrie, Pellegrini je pripravený na zmenu legislatívy, aby sa takéto prípady v budúcnosti neopakovali. "Kanceláriu na území Slovenska si môže otvoriť iba poslanec Národnej rady SR,“ zdôraznil Pellegrini s tým, že takého správanie treba zastaviť už v zárodkoch. „Chcem povedať, že je absolútne normálne, ak sa poslanec jednej krajiny zaujíma o život menšín, ale inštitucionalizovať to na otváranie poslaneckej kancelárie je absolútne neprípustné,“ vysvetlil.


Situáciu predseda slovenského parlamentu rozoberal aj s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. „Dohodli sme sa, že pán minister Lajčák si predvolá veľvyslankyňu Maďarska a bude ju žiadať o vysvetlenie,“ priblížil Pellegrini. Zároveň vyslovil vážnu pochybnosť, či vyvíjanie takejto politickej aktivity na území Slovenska cudzou politickou stranou je v súlade so slovenskými zákonmi.


„Zároveň chcem uistiť oficiálnych predstaviteľov Maďarska, že budeme pokračovať v konštruktívnom dialógu a dobrých vzťahoch a nedovolíme ich narušiť takýmito individuálnymi prejavmi extrémistov,“ uzavrel predseda NR SR.


Poslanec maďarského parlamentu a podpredseda strany Jobbik István Szávay si v stredu otvoril v Dunajskej Strede poslaneckú kanceláriu. „Cieľom Jobbiku bolo vždy zastupovať aj Maďarov žijúcich mimo hraníc Maďarska. Jobbik bol prvou stranou, ktorá umožnila vstup do strany aj Maďarom žijúcim mimo hraníc Maďarska,“ povedal na tlačovej besede Szávay.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies