Pellegrini: Vylepšíme stav kybernetickej bezpečnosti na Slovensku

NETKY.SK • 21 Máj 2017, 14:10 • 2 min
Pellegrini: Vylepšíme stav kybernetickej bezpečnosti na Slovensku

BRATISLAVA - Oblasť kybernetickej bezpečnosti je nekonečný príbeh, vyžadujúci si neustálu adaptáciu na aktuálne veci, ktoré v kybernetickom priestore vznikajú. Má k tomu prispieť aj pripravovaný zákon o kybernetickej bezpečnosti. Okrem nej treba investovať aj do kybernetickej obrany krajiny. V spoločnosti musí panovať zhoda, že táto oblasť je kľúčová z hľadiska ľudských kapacít aj financií. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to vyhlásil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

„Slovenská republika sa touto témou zaoberá dlhšie, bývalá vláda schválila stratégiu kybernetickej bezpečnosti, akčný plán, v ktorom sú pomenované aj konkrétne záležitosti a ktorý predpokladá aj prijatie zákona. Ten vychádza z našich vládnych dokumentov aj z európskych predpisov,“ uviedol Pellegrini.

 

Okrem kybernetickej bezpečnosti upozornil i na kybernetickú obranu, ktorej sa týka aj práve precizovaná časť nového zákona. Slovensko musí byť podľa neho pripravené aj na cielený útok na našu krajinu zo strany iného štátu, hekerov, vydieračov či teroristov. Môže byť vedený napríklad na elektrizačnú prenosovú sústavu, ktorá by mohla skolabovať s následkami na nemocnice, čerpacie stanice, dopravu, chladiace systémy jadrových elektrární.

 

V tejto súvislosti sa podpredseda vlády pre investície a informatizáciu domnieva, že výdavky na obranu vo výške 1,6 percenta HDP by mali už zahŕňať aj výdavky na kybernetickú obranu štátu. Riziko kybernetického útoku na krajinu považuje za reálnejšie než klasický vojenský útok.

 

Podľa Pellegriniho by pripravovaný zákon mal byť moderný. „Ak máme prijatý zákon, musíme byť schopný odpovedať na otázku, keď zajtra príde útok na infraštruktúru, čo sa bude diať - kto a ako reaguje, ako posúva informácie, kto prijíma rozhodnutia. Musíme mať jasné postupy, kto a kedy zdvihne telefón, kto vydá aký rozkaz," povedal Pellegrini. Dodal, že niekedy bude možno nevyhnutné odpojiť celú krajinu od internetu, či mať aj aktívne zložky, schopné uskutočniť protiútok. Na to potrebujeme budovať kapacity, technologické vybavenie a inšpirovať sa skúsenosťami krajín EÚ a NATO.

 

Pellegrini zdôraznil potrebu dostatočného počtu odborníkov. Jeho úrad spolupracuje s najlepšími slovenskými univerzitami a snaží sa vychovávať odborníkov pre štátnu oblasť. "Kľúčové bude, aby sme ako štát dokázali zaplatiť týchto odborníkov, pretože za tabuľkový nástupný plat 600 eur nemôžeme čakať, že k nám príde skúsený odborník," povedal podpredseda vlády. Podľa neho, ak chce štát zamestnávať špičkových odborníkov, musí mať rozviazané ruky a byť schopný ich dobre zaplatiť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona