Pellegrini vyhlásil termín parlamentných volieb: Poznáme už presný dátum!

NETKY.SK • 12 November 2015, 13:51 • 2 min
Pellegrini vyhlásil termín parlamentných volieb: Poznáme už presný dátum!

BRATISLAVA - Voľby do Národnej rady (NR) SR budú v sobotu 5. marca 2016. Termín vyhlásil dnes predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Dnes sa začne aj oficiálna volebná kampaň.

slovakia

left justify in out

"Podpísal som rozhodnutie o vyhlásení volieb do NR SR a určil som deň ich konania na 5. marec 2016. Občania SR budú mať od roku '89 po deviaty raz možnosť vybrať si svojich zástupcov v slobodných voľbách," oznámil Pellegrini na tlačovej konferencii v parlamente.

 

Zároveň vyzval na slušnú predvolebnú kampaň. "Chcel by som vyzvať všetky politické strany a hnutia, aby viedli kampaň férovú, korektnú, slušnú. Aby ju viedli o svojich programoch, návrhoch riešení a aby neskĺzli k rôznym nekalým praktikám a možno aj nemiestnym útokom na jednotlivé osoby," uviedol s tým, že korektná a slušná kampaň môže prispieť k zvýšeniu volebnej účasti.

 

Pellegrini si zároveň želá, aby sa budúci parlament menej zaoberal sám sebou a viac sa venoval práci pre Slovensko. "A dúfam, že po marci 2016 zasadne do tejto Národnej rady 150 patriotov, ktorí budú hrdí na našu krajinu a ktorí budú chcieť pomôcť Slovensku, aby pokračovalo ďalej vo svojej ceste moderného a úspešného štátu," doplnil. Všetkým budúcim kandidátom želá veľa úspechov.

 

Politické strany, hnutia či koalície majú podľa zákona podať kandidačné listiny najneskôr 90 dní pred dňom konania volieb zapisovateľovi štátnej komisie (do 6.12.). Zaplatiť musia volebnú kauciu 17.000 eur. Vráti sa tým stranám, ktoré dostanú vo voľbách aspoň dve percentá hlasov.

 

Oficiálna volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR. Bude to ešte dnes. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur. Musia mať transparentný účet. Kampaň sa končí volebným moratóriom, 48 hodín pred dňom konania volieb (3.3.2016). Dva týždne pred voľbami je zakázané zverejňovať volebné prieskumy (od 20.2.2016).

 

Voliť môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Dá sa voliť aj zo zahraničia a to poštou. Treba o to požiadať. Možno to urobiť listom alebo elektronicky. Hlasovať môžeme v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku, nielen v mieste nášho trvalého bydliska. Potrebujeme na to však hlasovací preukaz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona