Pellegrini: Vyhlásenie zvrchovanosti bolo dôležité na ceste k našej štátnosti

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 15:17 • 2 min
Pellegrini: Vyhlásenie zvrchovanosti bolo dôležité na ceste k našej štátnosti

BRATISLAVA - Prijatie deklarácie, ktorou Slovensko vyhlásilo svoju zvrchovanosť (17. júla 1992), bol dôležitý míľnik na ceste slovenského národa k vlastnej štátnosti.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to pri príležitosti dnešného výročia prijatia deklarácie predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini v historickej budove parlamentu. Práve tu plénum pred 23 rokmi dokument prijalo.
     

"Historický vývoj v celej Európe od 19. storočia jednoznačne smeroval k presadeniu princípu národných štátov. Podobne ako sa v roku 1918 politickí predstavitelia národov Rakúsko-Uhorska odvolávali na prirodzené právo národov na sebaurčenie, i v '92 vtedajší predstavitelia Slovenskej národy rady (SNR) deklarovali toto právo pre Slovákov," povedal Pellegrini v súvislosti s prijatím deklarácie.
     

Pripomenul, že niektorí vtedajší poslanci SNR nevítali deklaráciu s nadšením, keďže sa obávali rozpadu spoločného štátu Čechov a Slovákov. V súvislosti s tým Pellegrini poukázal, že Slovensko sa stalo členom Európskej únie. "Na budúci rok budeme dokonca predsedníckou krajinou, o čom sme v roku 1992 mohli len snívať. Ako jediná z okolitých postkomunistických krajín sme zaviedli euro, dokázali sme sa z krajiny vyrábajúcej ťažkú vojenskú techniku preorientovať na automobilovú veľmoc," vyhlásil Pellegrini.
     

Vyzdvihol, že Slovensko má múdrych, šikovných a cieľavedomých ľudí, ktorí šíria dobré meno krajiny vo svete. "Želajme si spoločne, aby sa Slovenská republika stávala naďalej stále lepším a radostnejším miestom pre život, čo bude najlepším dôkazom toho, že v roku 1992 sme vykročili správnym smerom," doplnil predseda parlamentu. Pripomenul, že jediným aktívnym slovenským politikom, ktorý hlasoval za deklaráciu, je premiér Robert Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies