Pellegrini: Vyhlásenie novej voľby šéfa NKÚ nebudem umelo predlžovať

NETKY.SK • 29 November 2014, 13:46 • 2 min
Pellegrini: Vyhlásenie novej voľby šéfa NKÚ nebudem umelo predlžovať

BRATISLAVA - Nový predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Smer-SD) bude hľadať spôsob ako vyhlásiť voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. V tejto funkcii už od februára 2012 nadsluhuje Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS).

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že sa v tomto volebnom období na pôde NR SR uskutočnilo päť pokusov, verejnosť sa meno jeho nástupcu nedozvedela.
      

Ako povedal Pellegrini v dnešnej diskusnej relácii SRo Sobotné dialógy, tento problém vníma veľmi vážne, pričom ide o jednu z vecí, ktoré chce vyriešiť. Poprosil však o čas, keďže, ako povedal, v parlamente sa ich nakopilo väčšie množstvo.
      

Nevidí problém v osobe Jasovského, ktorý to podľa neho robí dobre. "Ale musí byť nová voľba," deklaroval s tým, že rádovo by sa tak malo stať v priebehu niekoľkých mesiacov. "Nebudem proces umelo predlžovať," uistil.
      

Podpredseda parlamentu Ján Figeľ (KDH) je toho názoru, že Slovensko potrebuje viac efektívnej kontroly verejných financií, a preto je zmena vo vedení NKÚ potrebná. Apeloval na vyhlásenie voľby bez zbytočných prieťahov. "Pre dobro občanov a spoločnosti NKÚ potrebuje novú vitalitu, a to môže priniesť nová voľba. My sme pripravení na rokovania," avizoval, pričom sa odvolával na nepísaný úzus, že opozícia ako kontrolná časť parlamentu navrhuje kandidáta. "Návrh má byť korektný, obhájiteľný, kvalifikovaný a som presvedčený, že sa taký návrh dá predložiť. Ak bude vypísaná voľba, tak k tomu zodpovedne pristúpime," deklaroval Figeľ.
      

Pellegrini chce riešiť aj zmenu rokovacieho poriadku NR SR. Zdôraznil, že nepôjde o jednostranný krok, ale o konsenzus. Okrem toho nie je zástancom nočných zasadnutí parlamentu tak, ako to bývalo zvykom za jeho predchodcu Pavla Pašku (Smer-SD). "Nemám pocit, že by sme mali rokovať v noci," uzavrel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies