Pellegrini: V školách od septembra dvojnásobný počet asistentov

NETKY.SK • 12 August 2014, 16:05 • 2 min
Pellegrini: V školách od septembra dvojnásobný počet asistentov

BRATISLAVA - V školách od septembra pribudne 769 nových asistentov učiteľa, ktorí budú pomáhať pri práci so zdravotne postihnutými žiakmi.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti v školách pôsobí 736 asistentov, ich počet sa tak od nového školského roka viac než zdvojnásobí. "Na rok 2014 boli požiadavky niekde na úrovni 1 640 asistentov učiteľa, ale mali sme na nich len 5,74 mil. eur, preto sme na začiatku roka pridelili len 736 asistentov. Teda 904 žiadostí zostalo nepokrytých. Na základe rozhodnutia vlády a ústretovosti ministra financií budeme môcť pridať ďalších 769 asistentov, čím z tej požiadavky 1 640 zostane nepokrytých zatiaľ 135," povedal dnes pre agentúru SITA minister školstva Peter Pellegrini. Šéf rezortu školstva však chce s ministrom financií rokovať aj ďalej a získať peniaze aj na zvyšných asistentov.

 

Minister Pellegrini už avizoval, že len od septembra do konca roka budú asistenti stáť skoro dva milióny eur, budúci rok budú potrebovať šesť miliónov eur. Podľa Pellegriniho je to už dohodnuté s ministrom financií, ktorý peniaze na september vyčlenil a zároveň ich garantuje aj pre rok 2015 v návrhu štátneho rozpočtu. Prácu asistenta by mali vykonávať mladí absolventi z pedagogických fakúlt, z ktorých by sa postupne pri obmene učiteľského zboru mohli stať učitelia. Na ich miesto by potom nastúpili ďalší potenciálni pedagógovia. 

 

Požiadavky na asistentov prichádzajú podľa šéfa rezortu školstva z celého Slovenska. "Napríklad v Banskobystrickom kraji bola tá požiadavka na 208 ľudí, podarilo sa nám uspokojiť 190," ukončil minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies