Pellegrini: V boji s korupciou je dôležité nestranné vyšetrenie káuz

NETKY.SK • 23 Apríl 2017, 14:23 • 2 min
Pellegrini: V boji s korupciou je dôležité nestranné vyšetrenie káuz

BRATISLAVA - V boji proti korupcii je dôležité to, aby mali kauzy garanciu nestranného vyšetrenia. Uviedol to dnes podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v reakcii na utorkový (18. 4.) pochod mladých ľudí proti korupcii v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Pellegrini v diskusnej relácii TA3 V politike priznal, že vnímanie korupcie je momentálne jedným z vážnych problémov nielen na Slovensku, ale aj inde v Európe a považuje za dobré, že sa o nespokojnosti diskutuje. Podľa vlastných slov ho teší, že sa neprotestuje pre ekonomickú situáciu v krajine.

 

„Ja som veľmi rád, že neboli protesty proti tomu, že by sa Slovensku nedarilo, že by nebolo na dôchodky, že by bola vysoká nezamestnanosť a ľudia nemajú prácu, že nerastú mzdy. Chvalabohu, Slovensku sa darí po ekonomickej stránke. Investície prichádzajú každý mesiac a chcú zamestnávať čoraz viac ľudí. Som rád, že tieto veci nie sú predmetom protestov na ulici,“ konštatoval vicepremiér.

 

V boji proti korupcii pre neho momentálne nestojí otázka tak, či minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) má alebo nemá zotrvať na svojom poste.

 

„Pre mňa v rámci boja proti korupcii je dôležité to, aby kauzy, ktoré sa dostali na povrch, alebo ktoré sa ešte len objavia, mali garanciu nestranného vyšetrenia. Nemôžeme sa na každého policajta alebo štátneho úradníka pozerať s prezumpciou viny. Pre mňa je dôležité, aby sa vyšetrilo všetko to, čo sa má, ako sa má a čo najrýchlejšie,“ zdôraznil Pellegrini.

 

Zatiaľ podľa neho nie sú na stole hromadné informácie, že by bolo policajtom bránené kauzy vyšetrovať.

Protikorupčný pochod vníma tak, že má nabudiť a vyburcovať kompetentných ku konkrétnym krokom a opatreniam a každý člen vlády či zástupca samosprávy musí urobiť svoju robotu.

 

„Je to mozaika, ktorá sa skladá z drobných opatrení, ktoré potom dajú lepší celok. Môžete poprijímať zákonov a opatrení, koľko chcete, to vnímanie bude ťažké zmeniť, pretože to je taká nálada, to je povedomie v spoločnosti,“ domnieva sa Pellegrini.

 

Pripomenul, že v štáte existujú tri piliere moci vrátane súdnej, na ktorú treba sústrediť pozornosť. „Aby sme sa viac venovali aj tomu, ako fungujú súdy, či si plnia svoju úlohu a či nemajú dvojitý meter pri rozsudkoch pri niekom, kto má peniaze a je slávny,“ uzavrel.

 

Na tzv. Veľkom protikorupčnom pochode sa 18. apríla v Bratislave zúčastnili tisíce ľudí. Zorganizovali ho dvaja 18-roční stredoškoláci Karolína Farská a Dávid Straka. Tvrdia, že sú unavení z toho, „ako sa peniaze strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudu vôbec nepočúvajú“. Na tribúne rečnili okrem študentov aj herci, speváci a osobnosti verejného života.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona