Pellegrini: Strojárstvo, baníctvo či autopriemysel majú v Iráne perspektívu

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 12:42 • 2 min
Pellegrini: Strojárstvo, baníctvo či autopriemysel majú v Iráne perspektívu

TEHERÁN – Strojárstvo, baníctvo, automobilový priemysel či výskum a vývoj. To sú podľa podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho perspektívne oblasti pre slovenské subjekty na iránskom trhu. Od nedele do stredy (5.3. – 8.3.) viedol slovenskú delegáciu na pracovnej návšteve tejto 80-miliónovej krajiny.

slovakia

left justify in out

V Iráne je napríklad rozvinutý automobilový priemysel, ktorý ročne produkuje vyše 1,4 milióna vozidiel, teda viac ako Slovensko. "Preto aj celá sieť subdodávateľov, ktorá je na Slovensku, by mohla mať záujem o spoluprácu s automobilovým priemyslom v Iráne," predpokladá Pellegrini.

 

Nádejná je podľa neho aj oblasť strojov a zariadení na vybavenie firiem. Na základe historickej tradície sú totiž v mnohých iránskych podnikoch dodnes technológie a stroje ešte z čias bývalého Československa. "Je to pre nich relatívne blízke, pokračovať v tejto spolupráci," doplnil.

 

Veľkú perspektívu vidí Pellegrini vzhľadom na nerastné bohatstvo Iránu tiež v oblasti baníctva. "Slovensko môže ponúknuť svoju skúsenosť, expertízu aj najnovšie technológie z tejto oblasti," zdôraznil. Iránsku stranu podľa neho zaujal napríklad výskumný projekt Technickej univerzity v Košiciach, kde vyvíjajú a testujú špeciálnu modernú technológiu hĺbkového vŕtania. Do budúcnosti by mala umožniť efektívne a veľmi rýchle vrty do hĺbok, ktoré sú dnes nedosiahnuteľné, čo môže byť zaujímavé aj pre Irán.

 

Podpredseda vlády by tiež privítal, keby sa podarilo zorganizovať misiu Slovenskej akadémie vied (SAV), zástupcov univerzít a technologických parkov do tejto krajiny. "Spolupráca nemusí byť vždy len o konkrétnom biznise a firmách, ale možno aj pri spoločných výskumných projektoch. Irán počas sankcií mnohé veci nesmel dovážať a preto investoval veľa peňazí do vlastného výskumu a vývoja. Tu by mohli profitovať obe krajiny," priblížil.

 

Okrem slovenských ciest do Iránu sa podľa Pellegriniho v blízkej budúcnosti očakávajú aj viaceré návštevy iránskych predstaviteľov u nás. Začiatkom apríla by napríklad mali na Slovensko prísť predstavitelia Organizácie pre priemyselný rozvoj a obnovu (IDRO). "To je organizácia, ktorá reprezentuje národné záujmy Iránu a sú to ľudia, ktorí rozhodujú o mnohých veciach. Je dôležité, že prídu takýto ľudia, ktorí majú reálnu moc rozhodnúť a diskutovať s nami o projektoch," podčiarkol.

 

Počas svojej cesty v Iráne sa stretol aj s prvým viceprezidentom Eshákom Džahángírím, ktorému opätovne tlmočil už skoršie vládne pozvanie na Slovensko. Jeho návšteva by sa mala uskutočniť ešte v tomto roku. "Pomedzi to počítame, že bude ešte niekoľko misií podnikateľov z Iránu na Slovensko a chystá sa aj ďalšia biznis delegácia od nás do Iránu. Bude to naozaj intenzívne v najbližších mesiacoch," avizoval Pellegrini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies