Pellegrini: Stojí za úvahu vytvorenie postu štátneho tajomníka pre šport

NETKY.SK • 26 November 2015, 13:06 • 2 min
Pellegrini: Stojí za úvahu vytvorenie postu štátneho tajomníka pre šport

BRATISLAVA - Šport a práca s mládežou je taká vážna oblasť, že si vyžaduje primeranú pozornosť. Stojí preto za úvahu diskusia, či by nemalo byť po voľbách ministerstvo školstva rozšírené aj o funkciu štátneho tajomníka, ktorý by zodpovedal za sféru športu.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) krátko po tom, ako parlament schválil nový zákon o športe.

 

Právna norma podľa Pellegriniho smeruje k dosiahnutiu cieľa, aby na Slovensku platilo, že má športovať nie ten, kto má na to peniaze, ale každý, kto má na to chuť a talent bez ohľadu na to, z akej sociálnej vrstvy pochádza.

 

"Tento zákon vytvára pre šport transparentnejšie prostredie, jasnejšie pravidlá a vyššiu kontrolu narábania so zdrojmi," povedal Pellegrini s tým, že už v roku 2016 budú mať všetky športové zväzy financované zo štátneho rozpočtu viac peňazí o 20 až 40 percent.

 

Radosť z nového zákona má aj minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD). "Je vidieť, že ak sa chce, tak to skutočne ide. Zákon vyváženým spôsobom pomáha tak profesionálnym športovcom, ako aj športu na iných úrovniach vrátane športu mládeže. Zákon ako taký je prelomový, preto nemôžem vylúčiť, že ak sa v budúcnosti ukáže, že niektoré mechanizmy sú naozaj efektívne, budeme ich rozširovať," poznamenal.

 

Poslanci dnes nový zákon o športe schválili 132 hlasmi. Právna norma má do športu priniesť viac peňazí, a to nielen nárazovo, ale aj dlhodobo a systémovo. Na budúci rok by to malo byť podľa Pellegriniho asi 40 miliónov eur. Právna norma garantuje minimálnu čiastku na šport. Pellegrini presadil, aby v kapitole ministerstva školstva bola automaticky rozpočtovaná suma minimálne na úrovni predchádzajúceho roka a aby sa odmeny pre dobrovoľníkov v športe do výšky 500 eur nezdaňovali. Má to byť náhrada za stratu času.

 

Zákon má sprehľadniť financovanie športu. Čo najviac peňazí sa má do športu prerozdeľovať automaticky, podľa vzorca. Má definovať kritériá ako napríklad masovú (členskú) základňu, športové úspechy, popularitu daného športu a ďalšie faktory.

 

Transparentnosť má zabezpečiť aj nový informačný systém, v ktorom bude povinnosť zaregistrovať sa. Zverejní údaje o športových organizáciách, športovcoch aj športových odborníkoch. Zverejnené majú byť aj zmluvy týkajúce sa narábania s verejnými zdrojmi či sponzorské dary. Ten, kto bude žiadať podporu z verejných zdrojov, bude musieť mať status "spôsobilý".

 

Nové pravidlá dostane aj manažovanie slovenského športu. Športovci a kluby sa budú po novom podieľať na riadení a kontrole ich zväzov. Vzniknúť má aj nová funkcia, ktorou bude hlavný kontrolór športu. Funkciu by mala obsadiť športová organizácia, ktorá dostáva peniaze od štátu a jej príjem zo štátneho rozpočtu za dve po sebe nasledujúce účtovné obdobia presiahne 50.000 eur ročne.

 

Zákon hovorí aj o sponzoringu. Sponzorské sa bude môcť používať len na úhradu nákladov súvisiacich so športovou činnosťou sponzorovaného. Sponzor bude musieť dávať čestné vyhlásenie o tom, že má voči daňovému úradu, sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam vyrovnané všetky splatné záväzky. Nesmie byť napríklad ani v konkurze alebo v reštrukturalizácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona