Pellegrini: Spolupráca s Iránom by mala byť obojstranne výhodná

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 08:34 • 2 min
Pellegrini: Spolupráca s Iránom by mala byť obojstranne výhodná

BRATISLAVA/TEHERÁN - Spolupráca medzi Slovenskom a Iránom by mala byť obojstranne výhodná.

slovakia

left justify in out

"Pevne verím, že naša návšteva bola len začiatkom a impulzom na jej zintenzívnenie," konštatoval dnes podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini na záver niekoľkodňovej pracovnej cesty v tejto krajine. Viedol pri nej delegáciu, ktorej členmi boli aj minister financií Peter Kažimír, minister hospodárstva Peter Žiga a skupina slovenských podnikateľov.

 

Vyzdvihol, že s Iránom má SR momentálne najintenzívnejšie bilaterálne vzťahy od svojho vzniku. Už minulý rok, po uvoľnení dlhoročných medzinárodných sankcií voči krajine, ju navštívili dvaja slovenskí ministri - financií a hospodárstva. Po aktuálnej misii sa zase už v blízkej budúcnosti chystá návšteva ministra životného prostredia či kultúry.

 

Vstup na iránsky trh môže pre slovenské firmy znamenať preniknutie aj na ďalšie trhy v tomto regióne, ktoré Irán ako regionálna veľmoc reprezentuje a spoločne predstavujú potenciál približne 400 miliónov ľudí, upozornil Pellegrini. "Je to pre nás veľmi zaujímavé teritórium, obzvlášť pre Slovensko ako krajinu s otvorenou ekonomikou, ktorá potrebuje exportovať a umiestňovať svoju produkciu. Je vhodné, aby sme na takéto trhy prenikali, pretože to robia aj iné krajiny EÚ a Slovensko nemôže zostať pozadu," zdôraznil.

 

Slovenská delegácia absolvovala počas uplynulých dní v Teheráne a Tabrize prijatia u viacerých ministrov a viceprezidentov, na najvyššej úrovni aj s prvým viceprezidentom Eshákom Džahángírím, ktorý je v krajine ekvivalentom premiéra. Zúčastnila sa tiež viacerých podnikateľských podujatí. Slovensko je podľa Pellegriniho v Iráne hodnotené veľmi kladne. "Krajina oceňuje dlhodobé pozície SR vo vzťahu k Iránu. Preto sa javí ochota zo strany iránskych predstaviteľov napomôcť rozvoju našej bilaterálnej ekonomickej spolupráce," zhodnotil tieto stretnutia.

 

Zároveň však upozornil, že aktuálna návšteva bola predovšetkým "otvorením dverí" a teraz je na podnikateľoch, obchodných zástupcoch, Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a ďalších organizáciách, aby pokračovali v rozvoji vzájomných vzťahov.

 

"Tlmočil som politickým partnerom, že túto misiu nevnímame ako jednosmernú, že aj Slovensko môže byť veľmi zaujímavou krajinou a vstupnou bránou na trhy EÚ pre iránske firmy," priblížil podpredseda vlády. Podľa vlastných slov sa pritom dozvedel, že mnohé už Slovensko aj navštívili a plánujú aktivity so slovenskými firmami. "Rozsah toho, čo môžeme ponúknuť a o čo má záujem iránska strana, je veľmi veľký," doplnil Pellegrini.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies