Pellegrini: Slovensko sa naďalej hlási k euroatlantickým hodnotám

NETKY.SK • 13 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Pellegrini: Slovensko sa naďalej hlási k euroatlantickým hodnotám

BRUSEL – Štvrtková návšteva predsedu vlády SR Petra Pellegriniho v centrále NATO v Bruseli mala byť podľa jeho slov dôkazom prihlásenia sa novej slovenskej vlády k euroatlantickým hodnotám a princípom. Išlo pritom o Pellegriniho druhú zahraničnú návštevu v úrade, keďže v stredu (11.4.) navštívil Českú republiku. V Bruseli sa stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

slovakia

left justify in out

"Informoval som generálneho tajomníka o našich plánoch zvyšovať obranné výdavky, tak ako sme to svojim spojencom sľúbili, a to dosiahnuť do roku 2020 výdavky na hranici 1,6 percenta HDP a hranicu dve percentá dosiahnuť v roku 2024," povedal Pellegrini na tlačovom brífingu po stretnutí so šéfom NATO. "Chceme investovať najmä do modernizácie najdôležitejšieho vybavenia našej armády, presne v súlade s požiadavkami a vojenskými spôsobilosťami, ktoré od nás vyžadujú spojenci," dodal.

 

Fakt, že Slovensko výrazne prispieva do zahraničných misií, privítal i Stoltenberg, pričom ocenil i záväzok krajiny zvýšiť výdavky na obranu. Tento záväzok podľa neho podčiarkla skutočnosť, že okrem Pellegriniho sa s ním vo štvrtok stretol i slovenský minister financií Peter Kažimír. Na stretnutí hovorili aj o témach júlového bruselského summitu NATO, a síce, ako posilňovať a modernizovať NATO.

 

Pellegrini na stretnutí so Stoltenbergom potvrdil záväzok Slovenska aj naďalej plniť úlohy v misiách NATO v Afganistane a Iraku. Venovali sa aj novej misii, do ktorej sa slovenskí vojaci zapoja v Lotyšsku. "Chcem povedať, že vláda udelí mandát na ďalšiu misiu, a to je, že k 15. júlu by vyslala do Lotyšska 152 vojakov, ktorí sa zúčastnia podpory kolektívnej obrany východnej hranice NATO," oznámil slovenský premiér. Dodal, že veľa očakáva od nadchádzajúceho summitu NATO.

 

So Stoltenbergom hovorili aj o potrebe posilnenia spolupráce medzi EÚ a NATO, tá však podľa Pellegriniho musí byť vnímaná "ako posilnenie európskeho piliera" v rámci Aliancie, nie ako budovanie paralelnej obrannej doktríny či duplicitných aktivít, ktoré sú už zabezpečované v rámci NATO.

 

Pellegrini ďalej uviedol, že SR má veľké očakávania v rámci ďalšieho rozširovania NATO, najmä o krajiny západného Balkánu, pričom je potrené povzbudiť aj ďalšie krajiny, aby sa o členstvo uchádzali.

 

Obaja lídri diskutovali aj o posilňovaní kybernetickej bezpečnosti. Pellegrini zdôraznil, že Slovensko má v tejto oblasti expertov, ktorí víťazia v medzinárodných cvičeniach zameraných na simulovanie kybernetických útokov. Slovensko by chcelo do budúcnosti v tejto oblasti disponovať dobrou vybavenosťou a schopnosťami, investovať do nej značné finančné prostriedky a zabezpečiť ochranu kybernetického priestoru sebe i svojim spojencom. Pellegrini pripomenul, že so Stoltenbergom sa opäť stretne v Bratislave v máji na konferencii GLOBSEC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies