Pellegrini: Slovensko má s Chorvátskom veľa spoločných prienikov

NETKY.SK • 9 December 2015, 16:39 • 2 min
Pellegrini: Slovensko má s Chorvátskom veľa spoločných prienikov

BRATISLAVA - Slovensko a Chorvátsko majú veľa spoločných prienikov nielen v histórii, ale aj v súčasnosti. Oba naše národy prešli neľahkou cestou v úsilí dosiahnuť svoju samostatnosť a uznanie na medzinárodnej scéne.

slovakia

left justify in out

Tieto historické väzby nás zároveň zaväzujú ešte k intenzívnejšej spolupráci. Povedal to dnes predseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini, ktorý dnes prijal prezidentku Chorvátskej republiky Kolindu Grabar-Kitarović.


Predseda slovenského parlamentu zároveň ocenil fakt, že Slovensko ako prvá krajina ratifikovala zmluvu o pristúpení Chorvátska k EÚ a zopakoval svoje pozvanie na návštevu Slovenska, adresované novému predsedovi Saboru - chorvátskeho parlamentu, ktorého by mali zvoliť v najbližšom čase. "Slovensko a Chorvátsko sú politicky aj historicky blízke krajiny a máme záujem o ďalšiu intenzifikáciu našich stretnutí na najvyššej úrovni, osobitne medzi našimi zákonodarnými zbormi," uviedol Pellegrini.


Veľká časť spoločnej diskusie bola o aktuálnej téme migrácie a bezpečnosti v Európe, kde sa obaja predstavitelia zhodli na kľúčových prvkoch riešenia súčasnej situácie. "Slovensko od začiatku presadzovalo nevyhnutnosť zamerať sa na príčiny a nielen na následky migrácie. Boli sme proti zužovaniu diskusie iba na otázku povinných kvót, ktoré migračnú krízu neriešia. Povinné kvóty, ktoré nič neriešia sme odmietli a sme radi, že aj Chorvátsko má rovnaký názor," zdôraznil Pellegrini a ocenil konštruktívny prístup Chorvátska k tejto téme. Obaja predstavitelia spoločne zdôraznili, že základnou podmienkou pre nájdenie riešenia je racionálny prístup k tejto téme na úrovni EÚ. "Mimoriadne dôležité je zamerať sa dôsledne na ochranu vonkajších hraníc EÚ a odlišovať ekonomických migrantov od utečencov," zdôraznil predseda slovenského parlamentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies