Pellegrini: Slovensko a Čína majú štandardné vzťahy, viac rozvoja chce obchod

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 18:16 • 2 min
Pellegrini: Slovensko a Čína majú štandardné vzťahy, viac rozvoja chce obchod

PEKING - Slovensko má s Čínou štandardné vzťahy, stále je však čo rozvíjať, a to najmä v oblasti obchodu. Utvrdili sa v tom dnes predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a jeho čínsky kolega predseda Stáleho výboru čínskeho Národného ľudového Čang Te-ťiang.

slovakia

left justify in out

"Aj prijatie na takejto vysokej úrovni opäť deklaruje, že máme s Čínou štandardné diplomatické vzťahy. Potvrdila to aj protistrana s tým, že je záujem rozvíjať tieto vzťahy ďalej a hlbšie," povedal po dnešnom rokovaní Pellegrini.

 

S čínskym partnerom hovorili aj o rozvoji vzťahov v oblasti obchodu. "Hovorili sme napríklad o stále nevyužitom potenciáli v oblasti obchodnej a ekonomickej výmeny, a tiež o konkrétnych projektoch," uviedol po rokovaní Pellegrini. Čínska strana by mala podľa jeho slov záujem o slovenské investičné projekty.

 

Potenciál je aj v inováciách a technológiách. "Pozvali sme čo najviac čínskych zástupcov na technologicko-inovatívne fórum, ktoré bude hostiť práve Bratislava," informoval predseda parlamentu.

 

Dodal, že sa tiež chystá podpis memoranda medzi slovenským ministerstvom dopravy a štátnou čínskou agentúrou pre cestovný ruch. Dôvodom je aj rastúci počet slovenských turistov v Číne a aj čínskych na Slovensku. "Preto budeme veľmi radi, že sa do konca roka má podpísať memorandum," poznamenal Pellegrini.

 

V oblasti ľudských práv Slovensko podľa Pellegriniho zastáva štandardnú pozíciu Európskej únie. "Je potrebné pokračovať v dialógu s predstaviteľmi Čínskej ľudovej republiky v oblasti ľudských práv," povedal Pellegrini. Slovensko podľa neho rešpektuje suverenitu a územnú celistvosť Číny.

 

Predseda NR SR je s delegáciou na pracovnej návšteve Číny, kde zostane do stredy 27. mája. Šéfa slovenského parlamentu by mal v utorok prijať aj čínsky viceprezident Li Jüan-čchao. Pellegrini otvorí aj Slovensko-čínske biznis fórum. Na ceste ho sprevádza aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a viacerí slovenskí podnikatelia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies