Pellegrini: Situácia v parlamente je pomerne hustá, takto by to nemalo fungovať

NETKY.SK • 25 November 2014, 12:41 • 2 min
Pellegrini: Situácia v parlamente je pomerne hustá, takto by to nemalo fungovať

BRATISLAVA - Peter Pellegrini verí, že v dnešnej popoludňajšej tajnej voľbe na post predsedu Národnej rady (NR) SR získa podporu poslancov.

slovakia

left justify in out

"Už som po demisii, keby ma nezvolili, tak skončím ako poslanec. Bol by som rád, keby som získal aj niekoľko opozičných hlasov, ktorí ma poznajú z mojej predchádzajúcej poslaneckej praxe," povedal dnes s úsmevom v Prezidentskom paláci, kde prezident Andrej Kiska prijal jeho demisiu, čím skončil ako minister školstva.
     

Pellegrini poznamenal, že zasadnúť na pozíciu vysokého ústavného činiteľa v štáte nie je jednoduché a má pred tým veľký rešpekt. Zároveň požiadal kolegov, aby mu v prípade zvolenia pri vedení parlamentu spočiatku tolerovali nejaké nedostatky. "Ale budem sa snažiť byť čo najlepšie pripravený v čo najkratšom čase," avizoval.
     

Zároveň by bol rád, keby v parlamente prebiehali názorové a ideologické diskusie, a nie osobné, vulgárne. Chce prispieť k skultúrneniu pomerov. "Plánujem tam vniesť väčší pokoj, pretože momentálne je tam situácia pomerne hustá a myslím si, že tak by parlament nemal ďalej fungovať," konštatoval.
     

Národnú radu chce vrátiť tam, ako si ju pamätá počas svojej šesťročnej práce v zákonodarnom zbore. Spomína si na tvrdé diskusie, férové a odborné zápasy, ktoré podľa neho stáli za to, ale málokedy skĺzli do osobných invektív. "Žiaľ, teraz, keď niekedy sledujem parlament, tak mi je to ľúto," dodal.
     

Poznamenal, že musí zo svojej pozície rešpektovať vládnu väčšinu, ale ako upozornil, aj poslanci z opozície sú legitímne zvolení a prináležia im isté práva. "Budem sa snažiť uzatvárať dohody a čo najmenej prijímať jednostranné rozhodnutia. V rámci politického boja musí niekedy väčšina rozhodnúť na úkor menšiny, ale bežný život parlamentu by som chcel viesť konsenzuálnejšie, aby sme našli zhody namiesto toho, aby sme si robili naschvály," deklaroval Pellegrini s tým, že by bol rád, keby sa počas jeho šéfovania v NR SR podarilo schváliť aj nejaký rozumný návrh opozície, ktorý bude na prospech spoločnosti.
     

V novej pozícii nemieni meniť zabehnutý tím ľudí v kancelárii, pričom chce k zmenám pristupovať veľmi citlivo. "Nechystám veľké personálne výmeny," potvrdil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies