Pellegrini: Sieť škôl treba optimalizovať

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 10:05 • 2 min
Pellegrini: Sieť škôl treba optimalizovať

BRATISLAVA - Sieť škôl treba optimalizovať. Nesmieme obchádzať skutočnosť, že táto sieť ešte nie je tak zreformovaná, ako by mala byť. Pred dnešným rokovaním vlády to pre média povedal podpredseda vlády pre investície a bývalý minister školstva Peter Pellegrini s tým, že aj podľa OECD máme oproti európskemu priemeru stále málo žiakov v triede na jedného učiteľa.

slovakia

left justify in out

Pellegrini tvrdí, že máme mnoho poloobsadených škôl v mestách. Samospráva, ktorá je v takýchto mestách zriaďovateľom škôl, musí podľa Pellegriniho rozhodnúť, či je lepšie mať napríklad päť plne vybavených a plných škôl, alebo mať šesť či sedem škôl, z ktorých dve sa potácajú na hranici ekonomickej efektívnosti a možno nevedia poskytnúť takú kvalitu. Optimalizácia siete škôl by sa podľa Pellegriniho mala začať napríklad v krajských mestách, v ktorých sa treba pozrieť, kde je táto sieť skonsolidovaná a kde nie. Následne by pokračovala na úrovni okresných miest.

 

Pri regionálnych školách treba však podľa Pellegriniho zvažovať, ako ďaleko sú od seba jednotlivé obce. Podpredseda vlády pre investície dodáva, že k otázke treba pristupovať citlivo. Ak je niekde stredisková obec a v okolí nej sú ďalšie obce v okruhu troch či štyroch kilometrov, tam je podľa neho účelné, aby deti takúto krátku vzdialenosť dochádzali do jednej väčšej školy. Pri väčších vzdialenostiach by však boli deti vystavované stresu z prepravy. Optimalizácia je však podľa Pellegriniho nutná. "Ak máte o polovicu menej detí, ako ste mali pre 20 rokmi, ale máte len o tretinu menšiu sieť, tak niekde je chyba," hovorí Pellegrini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies