Pellegrini si na cintoríne v Kopčanoch uctil padlých vojakov

NETKY.SK • 11 November 2015, 15:27 • 2 min
Pellegrini si na cintoríne v Kopčanoch uctil padlých vojakov

BRATISLAVA – Padlí vojaci a vojnoví veteráni si zaslúžia veľký prejav úcty. Boli ochotní nasadiť život za to, aby dnešní ľudia mohli žiť v slobodnej a hrdej krajine. Povedal to dnes predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý sa na Vojenskom cintoríne v Kopčanoch v bratislavskej Petržalke zúčastnil pietneho aktu kladenia vencov na počesť vojakov, padlých v prvej svetovej vojne.

slovakia

left justify in out

Celý svet dnes totiž oslavuje Deň vojnových veteránov. Na Slovensku im vzdávajú úctu vo viacerých mestách. Na cintorín v Kopčanoch prišli zástupcovia ministerstva obrany, diplomati, zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) a viacerých občianskych združení s profesijným vzťahom k rezortu obrany.

 

"Na tomto mieste sa koncentruje regionálna a svetová história, kruté osudy konkrétnych ľudí a neraz zbytočná smrť. Preto treba vzdať padlým vojakom hold," zdôraznil Martin Krno zo SZPB. Ocenil, že na pietnu spomienku prišli aj mladí ľudia. "Som rád, že tento deň sa začína pripomínať aj u nás, v Londýne či Paríži je to samozrejmosť," dodal.

 

Pamätnú medailu ministra obrany SR dostali počas pietnej spomienky Jaroslav Junek a Ľubomír Dubeň. Odovzdal im ju vedúci služobného úradu MO SR Ľudovít Macháček.

 

Na cintoríne v Kopčanoch je pochovaných 331 vojakov viacerých národností. Vznikol v roku 1916 ako doplnok lazaretu, v ktorom ležali väčšinou ťažko ranení vojaci rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj iní z bojujúcich strán.

Deň vojnových veteránov si svet pripomína v čase výročia ukončenia 1. svetovej vojny. Prímerie po štvorročnom krvavom konflikte bolo podpísané 11. novembra 1918 v Compiégne vo Francúzsku. V niektorých krajinách je nazývaný aj ako Deň červených makov. Ich kvet prijali vojnoví veteráni v roku 1920 za symbol spomienky na vojnové hrôzy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies