Pellegrini sa chce o pamiatkach na hrade poradiť aj s odborníkom z Ríma

NETKY.SK • 19 Január 2015, 09:24 • 2 min
Pellegrini sa chce o pamiatkach na hrade poradiť aj s odborníkom z Ríma

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Peter Pellegrini by chcel verejnosti sprístupniť čo najviac pamiatok, ktoré odhalila prebiehajúca rekonštrukcia Bratislavského hradu a jeho areálu. O tom, ako ich čo najlepšie uchovať, sa chce poradiť aj s odborníkmi zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

"Povolám odborníkov aj zo zahraničia, aby dozreli na to, či s nálezmi narábame tak, ako sa patrí v 21. storočí. Chcem sa spýtať aj odborníka z Ríma, ako najúčelnejšie uchovať pamiatky. Nikoho neukrátime o tieto nálezy," uviedol pre TASR Pellegrini. Verí, že keď sa dielo podarí, všetci Slováci budú hrdí na to, ako je dobudovaný Bratislavský hrad.

 

Šéf parlamentu by chcel, aby bolo vidieť čo najviac nájdených pamiatok. "Mozaika 2000-ročná, resp. podlaha, ktorá sa našla, bude sprístupnená krásnym spôsobom. Vojdete do podzemia pod záhradu a za sklom v špeciálnej atmosfére ju uvidíte nasvietenú," opísal Pellegrini.

 

Ďalším nálezom je 16,5-metrový múr, ktorý by mal byť zvrchu priznaný pôdorysom. "Človek, ktorý sa pôjde pozrieť, bude vidieť akoby jeho vrch," vysvetlil. Cez sklo by tiež mal byť vidieť nález nájdený pod jazdiarňou. "Projekt sa upravuje tak, aby ste sa cez sklo mohli pozrieť na podzemnú stavbu, na ktorej jazdiareň stojí. Myslím, že to bude veľmi vkusné," uzavrel predseda parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona