Pellegrini s Jaceňukom vidia riešenie situácie v Minských dohodách

NETKY.SK • 10 September 2015, 17:34 • 2 min
Pellegrini s Jaceňukom vidia riešenie situácie v Minských dohodách

BRATISLAVA - Z pohľadu Slovenska je jediným možným riešením súčasnej ukrajinskej krízy dialóg, povedal to dnes predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini počas rokovania s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom na pôde Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Jaceňuk počas jednodňovej oficiálnej návštevy Slovenska absolvoval stretnutia so všetkými tromi ústavnými činiteľmi našej krajiny, s prezidentom Andrejom Kiskom, s predsedom parlamentu Pellegrinim a s predsedom vlády Robertom Ficom. Agentúru SITA o tom informoval Odbor komunikácie s médiami Kancelárie Národnej rady SR. Ako zdôraznil predseda slovenského parlamentu, "Slovensko na rozdiel od iných krajín pomáha Ukrajine konkrétnymi opatreniami. Ale nie je to len pomoc v oblasti energetiky a plynu, ale aj v ďalších oblastiach". Pellegrini zdôraznil, že Slovensko víta prvé reformné kroky na Ukrajine, najmä v oblasti ústavnej reformy, decentralizácie a boja s korupciou.


Obaja štátnici sa zhodli, že jediným riešením situácie na Ukrajine je urýchlená a plná implementácia Minských dohôd a dodržiavanie jej záväzkov oboma stranami konfliktu. "Slovensko aj preto rozširuje programy svojej pomoci, napokon, od začiatku konfliktu sme Ukrajine poskytli humanitárnu pomoc vo výške 2,9 mil. eur, prispeli sme na medicínsku rehabilitáciu, na Slovensku liečime zranených a demonštrantov z Majdanu a čo je najdôležitejšie, pokračujeme v reverznom tranzite plynu pre Ukrajinu," povedal Pellegrini. Jaceňuk sa poďakoval Pellegrinimu za to, že inicioval rekondičné pobyty detí z Doneckej a Luhanskej oblasti v Častej Papierničke. Prvá skupina 200 detí bola u nás na jar a ďalšia skupina s vyše 100 deťmi by mala prísť v októbri.


Spoločné rozhovory Jaceňuka a Pellegriniho boli zamerané predovšetkým na otázky ďalšieho vývoja na Ukrajine, obaja predstavitelia sa však nevyhli ani aktuálnej situácii v oblasti migrácie či otázkam energetickej bezpečnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies