Pellegrini rokoval s Šefčovičom o budovaní smart cities na Slovensku

NETKY.SK • 28 Február 2017, 16:51 • 2 min
Pellegrini rokoval s Šefčovičom o budovaní smart cities na Slovensku

BRATISLAVA – O možnosti vytvorenia investičnej platformy pre zavádzanie konceptu inteligentných miest (smart cities) na Slovensku dnes v Bratislave rokoval podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) s podpredsedom Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Marošom Šefčovičom. Informoval o tom úrad vicepremiéra.

slovakia

left justify in out

Cieľom iniciatívy je podľa úradu podporiť modernizáciu Slovenska. Na rokovaní sa zúčastnili aj štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec, štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček (obaja Smer-SD), podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč, zástupcovia ministerstva financií, Slovak Investment Holding, Európskej investičnej banky a Zastúpenia EK na Slovensku.

 

„Na koordinačnom stretnutí sa prítomní predstavitelia zhodli na prínosoch implementácie konceptu inteligentných miest, ktoré prispievajú k zlepšeniu kvality života obyvateľov miest, úspore energií, zlepšeniu dopravnej situácie v mestách, podpore obnoviteľných zdrojov a zlepšeniu životného prostredia,“ konštatoval úrad podpredsedu vlády.

 

Na rokovaní prezentoval možnosti financovania týchto iniciatív z existujúcich operačných programov a kombináciu rôznych investičných nástrojov.

 

„Musíme si uvedomiť, že pôjde o investíciu mesta, investíciu do skvalitnenia života jeho občanov. Investičné platformy musia štruktúrovane usporiadať vzťahy medzi viacerými subjektmi verejného a súkromného sektora a prispieť k rozvoju inteligentných miest u nás. Na stole máme návratné i nenávratné prostriedky. Teraz je nevyhnutné vybrať správcov platformy, identifikovať oprávnených príjemcov a vytvoriť biznis model,“ uviedol Pellegrini.

 

Problematiku bude upravovať strešný dokument, ktorý pripravuje ministerstvo hospodárstva. Koncepcia Smart Cities bude komplexne definovať jednotlivé oblasti problematiky inteligentných miest, vrátane financovania a prípadových štúdií. Vznikne tak komplexný návod pre slovenské mestá a obce pri realizácii projektov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies