Pellegrini: Rok fungovania úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu nebol ľahký

NETKY.SK • 23 Máj 2017, 10:56 • 2 min
Pellegrini: Rok fungovania úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu nebol ľahký

BRATISLAVA 23. mája (SITA) - Prvý rok fungovania Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) nebol ľahký. Zhodnotil to v rámci svojho príhovoru na konferencii Jarná ITAPA 2017 podpredseda vlády Peter Pellegrini.

slovakia

left justify in out

"Úrad musel vzniknúť, úrad sa musel etablovať. Úrad musel nájsť aj šikovných ľudí, ktorí budú ochotní pre tento úrad pracovať, pretože ako je zrejmé, štát nepatrí medzi tých top zamestnávateľov," povedal.

Pellegrini poznamenal, že Hospodárska a sociálna rada SR v pondelok schválila novelu zákona o eGovernmente. "Som veľmi rád, že prešla bez akýchkoľvek pripomienok a bola vysoko ohodnotená sociálnymi partnermi. Som veľmi rád, že sa kolegom dostalo veľkej pochvaly za taký konštruktívny prístup pri tvorbe tohto zákona," dodal. Ako priblížil, novela okrem iného jasne definuje platbu kartou cez portál Slovensko.sk, či centrálne úradné doručovanie.

Za nedostatok označil podpredseda vlády to, že po prijatí Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy, mnohé pracovné skupiny začali pracovať, avšak ešte nedokončili svoje úlohy. Pellegriniho mrzí, že nie sú až tak ďaleko s prípravou akčného plánu.

Šéf ÚPVII by chcel zaviesť súťaživosť medzi rezorty. Podľa Pellegriniho by sa mala otvorene porovnávať kvalita elektronických služieb, ktoré poskytujú jednotlivé úrady. "Aj po diskusiách v Estónsku s odborníkmi na ich informatizáciu sme prišli k záveru, že pravdepodobne nebude úplne účelné, aby sme všetky úrady nútili integrovať sa na portál Slovensko.sk v tom, že všetky tie služby budú prevádzkované čisto tam," povedal.

 

Spomínaný portál by mal byť podľa neho vstupnou bránou pre občanov. "Príde na Slovensko.sk, prihlási sa a tam ho už navigujeme na konkrétnu službu daného úradu," ozrejmil Pellegrini.

Cyklus podujatí ITAPA, nad ktorým záštitu pravidelne preberajú vysokí štátni predstavitelia, pozostáva z viacerých akcií. Medzi najvýznamnejšie patrí konferencia Jarná ITAPA, ktorá sa špecializuje na témy lokálneho, prípadne európskeho zamerania a jesenný dvojdňový medzinárodný kongres. Ten sa zameriava na podporu najnovších eGovernment trendov a riešení digitalizácie spoločností z celého sveta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies