Pellegrini: Rok 2021 môže byť rokom plne autonómnych vozidiel

NETKY.SK • 31 Január 2017, 12:05 • 2 min
Pellegrini: Rok 2021 môže byť rokom plne autonómnych vozidiel

TEL AVIV - Rok 2021 môže byť rokom plne autonómnych automobilov riadených umelou inteligenciou.

slovakia

left justify in out

V Izraelskom Tel Avive to dnes na svetovej konferencii CyberTech 2017 uviedol počas svojho prejavu podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Malé krajiny musia byť otvorené inováciám. Autá v budúcnosti budú inteligentné a prepojené, nebudú iba optimalizovať svoju prevádzku a údržbu, ale taktiež zlepšia samotný zážitok a komfort," uviedol Pellegrini.

 

Zatiaľ čo Izrael sa v posledných desaťročiach dostal podľa neho do povedomia ako národ start-upov, Slovensko sa pretransformovalo na automobilový národ. "Niekoľko svetových lídrov v automobilovom priemysle sa rozhodlo umiestniť svoje výrobné podniky práve na Slovensku. Naše podniky vyrábajú autá najvyššej kvality, medzi nimi i Audi a Porsche. Takmer 180 áut pripadá na 1000 obyvateľov. Slovensko patrí k svetovým lídrom v produkcii áut," konštatoval počas svojho prejavu.

 

Upozornil však aj na to, že každá moderná technológia so sebou prináša okrem výhod i nové riziká a výzvy. Autonómny automobil podľa neho nie je výnimkou.

 

Rôzne spoločnosti vo všetkých sektoroch a občania sú stále viac a viac závislí na bezpečných a voľných tokoch dát cez hranice. Európske pravidlá by podľa Pellegriniho nemali byť prekážkami na svetovom trhu.

 

Domnieva sa, že aby v budúcnosti bolo možné používať autonómne automobily, je dôležité zamerať sa na tri oblasti - infraštruktúru, právny rámec a prepojené priemyselné klastre. "Prvým dôležitým predpokladom prepojených a autonómnych automobilov je svetová 5G sieť s kontinentálnym pokrytím. Musíme urýchliť proces realizácie 5G siete. Bez rýchlejšieho internetu prepojené automobily v Európe jednoducho nebudú môcť fungovať," povedal podpredseda.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo svojom prejave na CyberTechu 2017 prízvukoval, že napriek malej geografickej rozlohe patrí Izrael medzi lídrov v kybernetickej bezpečnosti. "Myslím si, že práve preto, že sme malý, máme túto silu," pričom kládol dôraz predovšetkým na mladých talentovaných ľudí. Priznal, že pred niekoľkými rokmi si stanovil za cieľ, aby sa Izrael stal jednou z piatich top krajín v kybernetickej bezpečnosti. "Tento cieľ sme dosiahli," uviedol.

 

Podľa izraelského premiéra spoločnými silami je možné lepšie bojovať proti kybernetickému teroru. Izrael a USA označil za lídrov, ktorí napriek tomu, že pri komunikácii argumentujú a každý koná po svojom, musia si však uvedomiť, že medzi demokratickými krajinami existuje kľúčový záujem v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini dnes vystúpil v rámci otvorenia svetovej konferencie CyberTech 2017 v Tel Avive. Konferencia CyberTech 2017 je jedna z najväčších konferencií zameraných na technológie a riešenia v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Konferenciu otvorili vystúpenia predsedu vlády Izraela Benjamina Netanjahua, guvernéra štátu Michigan Ricka Snydera a osobností zo sveta kyberbiznisu.

 

Súčasťou slovenskej delegácie sú podnikatelia a predstavitelia start-upov z oblasti kybernetickej bezpečnosti. Delegácia podnikateľov pod vedením Petra Pellegriniho sa konferencie zúčastnila za účelom posilnenia hospodárskej spolupráce medzi Slovenskom a Izraelom v oblasti informačných technológií, prezentovania slovenských spoločností, vyhľadávania a nadväzovania nových obchodných príležitostí a spolupráce a rokovania s partnerskými izraelskými firmami.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies