Pellegrini: Projekt Digiškola dáva študentom rovnaké šance na trhu práce

NETKY.SK • 27 Október 2015, 12:28 • 2 min
Pellegrini: Projekt Digiškola dáva študentom rovnaké šance na trhu práce

DUBNICA NAD VÁHOM – Už druhý školský rok využívajú žiaci a študenti 5680 základných a stredných škôl na Slovensku interaktívne sety a 20.000 tabletov.

slovakia

left justify in out

Získali ich vďaka Národnému projektu Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva, známeho ako Digiškola. Projekt dnes vyvrcholil v Strednej priemyselnej škole v Dubnici nad Váhom aj za účasti predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho, ktorý bol v čase jeho vzniku ministrom školstva a stál pri zrode myšlienky Digiškoly.

 

"Pred dvomi rokmi sme si uvedomili, že digitálne zručnosti sú dnes nevyhnutné pre našu mládež a bez toho je ťažko uplatniteľná na trhu. Projekt umožňuje získať digitálne zručnosti pre všetkých študentov bez ohľadu na to, z akej sociálnej vrstvy pochádzajú. Po skončení školy tak majú rovnaké šance na trhu práce," skonštatoval predseda parlamentu s tým, že súčasťou projektu sú aj školenia pedagógov.

 

Napriek jeho obave, či si pedagógovia trúfnu na modernú techniku, už prvá fáza Digiškoly priniesla taký záujem, že dopyt ďaleko prekročil možnosti prvej tranže tabletov a digitálnej techniky. "Budem preto veľmi rád, ak budeme môcť v najbližšom období pripraviť druhú a tretiu etapu projektu. Bol by som rád, keby takáto technika bola vo všetkých školách a aby slúžila čo najväčšiemu počtu študentov," zdôraznil Pellegrini s tým, že súčasťou projektu nie je len digitálna technika, ale vzniká aj množstvo digitálneho obsahu – nový materiál, prostredníctvom ktorého učitelia vyučujú pútavejšie a dynamickejšie.

 

Podľa projektovej manažérky Eriky Niepelovej tablety využívajú učitelia a žiaci na všetkých predmetoch, telesnú a výtvarnú výchovu nevynímajúc. Najväčšie využitie má digitálny set (interaktívna tabuľa, projektor, notebook) a tablety v prírodovedných predmetoch, využívajú ich i angličtinári. "Chceme, aby si každý rodič mohol vybrať pre svoje dieťa školu so širokým spektrom detailov výučby," doplnila Niepelová.

 

Projekt Digiškola je aj o vybudovaní komplexného informačného systému. Jeho súčasťou projektu je aj realizácia eGOV služieb. Služba Tvorba a sprístupňovanie školského vzdelávacieho programu umožňuje všetkým materským, základným a stredným školám na Slovensku ľahko vypracovať školské vzdelávacie programy. Od augusta naplno funguje na portáli digiskola.sk.

 

Národný projekt Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva realizovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Metodicko-pedagogickým centrom. Financovaný je z prostriedkov Európskej únie v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona