Pellegrini: Prioritou nášho predsedníctva EÚ má byť digitálna agenda

NETKY.SK • 4 Jún 2015, 18:13 • 2 min
Pellegrini: Prioritou nášho predsedníctva EÚ má byť digitálna agenda

BRATISLAVA - Prioritou slovenského predsedníctva Európskej únie by mala byť digitálna agenda. Vyhlásil to dnes na stretnutí s eurokomisárom Güntherom Oettingerom predseda parlamentu Peter Pellegrini. Je podľa neho tiež dôležité, aby sa rýchlemu vývoju digitálnych technológii prispôsobila aj domáca a európska legislatíva.

slovakia

left justify in out

"Slovenské predsedníctvo by malo byť "smart and digital"," vyhlásil Pellegrini. "Digitálne technológie sa vyvíjajú tak rýchlo, že pri tvorbe legislatívy Európska komisia a národné parlamenty nestíhajú reagovať pružne," povedal s tým, že v spolupráci s úniou chce Slovensko prispieť k riešeniu tejto problematiky. Podľa Pellegriniho má Slovensko počas nášho predsedníctva ambíciu zorganizovať ako jedno z hlavných podujatí Digital Assembley Day. Európska komisia tomuto projektu podľa neho už vyjadrila svoju podporu a začal sa dialóg k príprave konferencie.

 

Spolu s Oettingerom dnes zároveň Pellegrini otvoril konferenciu Global Challenges of the EU zameranú na problematiku jednotného digitálneho trhu. Ten je podľa neho jedinečnou príležitosťou, ako využiť potenciál globálnych trendov, akými sú cloud computing, data protection, big data, e-commerce, e-gov, startupy a inovácie a ako podporiť export slovenských produktov a služieb. Vďaka implementácii konkrétnych opatrení sa podľa predsedu parlamentu Slovensku môžu otvoriť nové príležitosti, či už ide o prístup k internetu, rozvoj rôznych elektronických služieb, dostupnosť nových trhov na odbyt, zjednodušenia on-line nakupovania, či takmer milión voľných pracovných miest v sektore IKT.

 

Eurokomisár Oettinger na stretnutí ocenil digitálne ambície Slovenska. Bratislava môže podľa neho byť európskym Silicon Valley. Pellegrini upozornil, že ak má Slovensko ostať lídrom v oblasti digitalizácie, nepôjde to bez modernizácie vzdelávania, bez podpory inovácií, vedy a výskumu a bez cielených investícií do infraštruktúry. Preto medzi hlavné priority Slovenska v nasledujúcom období bude patriť oblasť vzdelávania a digitalizácie školstva. Jednou z ambícií Slovenska je podľa Pellegriniho vybudovať v Bratislave Centrum excelentnosti vzdelávania krajín V4. Na jednom mieste by sa pedagógovia a záujemcovia mohli oboznámiť s najnovšími trendmi v digitalizácií školstva. Na vlastné oči by si tak podľa predsedu parlamentu mohli vyskúšať to najlepšie, čo na svete existuje, dokonca aj novinky a technológie, ktoré ešte nie sú voľne dostupné na trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona