Pellegrini prijal koordinátorov výzvy za záchranu pamiatok

NETKY.SK • 4 December 2014, 16:45 • 2 min
Pellegrini prijal koordinátorov výzvy za záchranu pamiatok

BRATISLAVA - Predseda NR SR Peter Pellegrini prijal v stredu večer koordinátorov otvorenej výzvy za záchranu archeologických pamiatok a účastníkov protestu, ktorí sa zhromaždili pred parlamentom proti výstavbe podzemných garáží v areáli Bratislavského hradu. Agentúru SITA o tom informovalo tlačové oddelenie NR SR.

slovakia

left justify in out

Peter Pellegrini spolu s vedúcim Kancelárie NR SR Danielom Guspanom a generálnym projektantom stavby Ivanom Masárom im prezentovali projekt ochrany vzácnych pamiatok a historických nálezov. Celý projekt ochrany archeologických nálezov pripravili so zreteľom na záväzné stanovisko Krajského pamiatkového úradu. Koordinátori otvorenej výzvy a účastníci protestu ocenili možnosť oboznámiť sa s podrobnou vizualizáciou obnovy severnej časti Bratislavského hradu. Taktiež im bola sprístupnená technická dokumentácia projektu stavby podzemných garáží. Zúčastnené strany sa dohodli na ďalšej komunikácii, informuje tlačové oddelenie NR SR. 

 

Podľa protestujúcich sa unikátne archeologické pamiatky z čias Rímskej ríše nemajú zasypávať a ani premiestňovať, ale majú sa zrekonštruovať a sprístupniť odbornej aj laickej verejnosti. Podľa archeologičky Tatiany Štefanovičovej, ktorá robila na Hrade výskum ešte koncom 50. rokov, idea garáží sa objavila už v 80. rokoch, ale pre nálezy z obdobia Veľkej Moravy sa zámer podarilo zastaviť. Aktuálny výskum odhalil dvetisíc rokov staré nálezy, ktoré sú unikátne v strednej Európe. Preto garáže na hrade nemajú čo robiť, zdôraznila Štefanovičová. Podľa viacerých odborných stanovísk geológov, historikov a archeológov, ktoré prečítali počas protestu, je na prvom mieste zachovanie pamiatok, ktoré sú spoločným historickým dedičstvom Európy. Patrí medzi ne aj kameňolom z 15. storočia, ktorý by sa nemal zničiť a v rámci pripravovanej barokovej záhrady by sa mala prezentovať aspoň jeho časť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies