Pellegrini: Pri schvaľovaní veľkých IT projektov bude aj tretí sektor

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 10:39 • 2 min
Pellegrini: Pri schvaľovaní veľkých IT projektov bude aj tretí sektor

BRATISLAVA – Proces čerpania eurofondov by mal byť transparentnejší ako v minulosti. Na začiatku svojho pôsobenia v novom úrade to sľubuje podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD). Čo najviac informácií o výzvach a úspešných projektoch chce zverejňovať na internete. Schvaľovaniu veľkých IT projektov má zase predchádzať vypočutie pred výborom aj za účasti odborníkov z tohto sektora.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku už dnes existuje informačný portál pre eurofondy ITMS2014+. Pellegrini potvrdil, že rozsah jeho funkcionalít a informácií na ňom publikovaných sa bude postupne rozširovať. „Aby si aj bežný občan mohol kedykoľvek pozrieť, aké výzvy sa chystajú, kedy budú vyhlásené, čo bude podmienkou hodnotenia, aký je výsledok hodnotenia, kto uspel, kto neuspel. Aby tam nevznikli dohady, že bol úspešný len ten, kto si to „obšliapal“ nejakým spôsobom predtým,“ priblížil v rozhovore pre TASR.

 

Výzvy, ktoré riadiace orgány na ministerstvách vyhlásia, bude úrad podpredsedu vlády predschvaľovať. „Čím viac budeme o tých veciach informovať, čím viac otvorene budeme dávať dáta k dispozícii, tak vznikne takzvaný systém samokontroly, kde si už naozaj nikto nebude môcť dovoliť s tým manipulovať,“ zdôraznil Pellegrini.

 

Verejnosť chce do kontroly zapojiť aj pri veľkých projektoch v oblasti informačných technológií. „Určite privítam, aby v rámci monitorovacieho výboru, ktorý bude schvaľovať veľké národné projekty, na vypočutí toho, kto peniaze chce a projekt predstaví, boli zúčastnení aj kolegovia z organizácií, ktoré sa venujú informatizácii a ktorí majú na to svoj pohľad. Aby sme sa spoločne nechali presvedčiť úradom alebo ministerstvom, že naozaj potrebuje taký systém, že naozaj to musí byť také technické riešenie a že to naozaj musí toľko stať,“ opísal vicepremiér zodpovedný za informatizáciu spoločnosti.

 

Zároveň avizoval, že by chcel viac začleniť Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) do kontroly verejných obstarávaní na všetkých úrovniach. „Aby ich nekontrolovali riadiace orgány sami, pretože každý si vysvetlí jednu situáciu rôznym spôsobom. Chcem otvoriť diskusiu, či nie je účelné, aby kontrolu na verejnom obstarávaní vykonával len ÚVO, ktorý by to posilnením kapacít z riadiacich orgánov mohol zvládnuť,“ domnieva sa. V prípade výhrad európskych úradníkov by tak išiel práve tento úrad do Bruselu obhajovať slovenský postoj.

 

„My sa budeme aj v rámci metodík snažiť čo najviac vecí zjednodušovať, lebo najnetransparentnejšie je prostredie, keď sú veci komplikované,“ uzavrel Pellegrini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies