Pellegrini: Popierači holokaustu nemajú mať priestor vo verejnom živote

NETKY.SK • 1 Február 2017, 13:44 • 2 min
Pellegrini: Popierači holokaustu nemajú mať priestor vo verejnom živote

JERUZALEM – Na miestach, ako sú tieto, si človek uvedomí, že akékoľvek prejavy extrémizmu a neznášanlivosti treba okamžite zničiť už v ich počiatkoch. Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini to dnes uviedol pre TASR po prehliadke múzea holokaustu Jad vašem v Jeruzaleme.

slovakia

left justify in out

"Na tomto si myslím, že sa musia zhodnúť všetci normálni ľudia bez ohľadu na to, aké hodnoty vyznávajú. Myslím, že na Slovensku o to viac, že dnes máme ľudí, ktorí tvrdia, že utrpenie šiestich miliónov ľudí, ale aj ďalších, ktorí zahynuli vo svetovej vojne, sa nestalo. Takí ľudia nemajú mať priestor vo verejnom živote a majú byť z neho vytesňovaní, aby nemohli šíriť tieto nezmysly," konštatoval podpredseda vlády.

 

Peter Pellegrini je veľmi rád, že aj Slovensko prostredníctvom Múzea holokaustu v Seredi úzko spolupracuje s múzeom Jad vašem v Jeruzaleme. "Riaditeľka pre medzinárodné vzťahy vysoko ocenila spoluprácu Slovenska a múzea Jad vašem a čo ma viac teší, že tak ako tu, v Jad vašem, som videl veľa detí a mladých ľudí, ktorí si prišli pripomenúť históriu, tak aj do Serede chodí čím ďalej tým viac škôl. Myslím, že to je tá cesta, ako mladým ľuďom pripomínať tie hrôzy," zdôraznil.

 

Zároveň sa domnieva, že je dôležité pripomínať si históriu aj preto, lebo mnohí preživší holokaustu už nemajú toľko energie a kapacity, aby to svedectvo vyjadrili osobne.

 

Podpredseda vlády taktiež ocenil odvahu Slovákov, ktorí počas vojny pomáhali zachrániť mnohé životy. V múzeu je im preto na počesť vytvorený pamätník Spravodliví medzi národmi. "Nesmierne som bol hrdý, keď som navštívil miesto, kde sú do skaly vytesané mená Spravodlivých medzi národmi, Slovákov a celých rodín, ktoré pomáhali počas druhej svetovej vojny zachrániť stovky životov, za čo im tu vzdali takúto úctu a hold," dodal Peter Pellegrini.

 

Tento rok v zozname tých, ktorí získali izraelské štátne vyznamenanie Spravodlivý medzi národmi, pribudli ďalší siedmi Slováci. Mená ocenených budú vytesané do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v Jad vašem. Pripoja sa tak k takmer 570 odvážnym mužom a ženám zo Slovenska a takmer 27.000 jednotlivcom z mnohých ďalších krajín.

 

Titul Spravodliví medzi národmi je každoročným ocenením, ktorým sa vyjadruje úcta a obdiv nad veľkými činmi obyčajných ľudí, ktorí riskovali vlastný život pri záchrane prenasledovaných židovských spoluobčanov. Je prejavom vďaky židovského národa ľuďom nežidovského pôvodu za záchranu Židov.

 

Komisia pre rozpoznávanie spravodlivých bola založená v roku 1963 pri pamätníku Jad vašem a je vedená Izraelským najvyšším súdom. Väčšina ocenených zo Slovenska získala tento titul po roku 1990, keď došlo k obnoveniu diplomatických stykov medzi Česko-Slovenskom a Izraelom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies