VIDEO Pellegrini: Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii

NETKY.SK • 17 Apríl 2018, 15:45 • 2 min
VIDEO Pellegrini: Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii

BRATISLAVA - Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii koncom mája. Meno nového by chcel poznať predseda vlády čo najskôr.

slovakia

left justify in out

Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii k 31. máju. Oznámil to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je po odchode Tomáša Druckera poverený dočasným vedením ministerstva vnútra.

 

"Dohodli sme sa s pánom prezidentom policajného zboru, že aj vzhľadom na aktuálnu situáciu a uvedomujúc si potrebu stabilizovať situáciu a ukľudniť to pnutie, zbaviť políciu toho, aby bola neustále pod tlakom médií a bola spochybňovaná jej činnosť, sme sa dohodli, že na pozícii policajného prezidenta skončí," uviedol Pellegrini s tým, že Gašpar skončí k 31. máju tohto roka.

 

Gašpar podľa jeho slov nemôže skončiť hneď, lebo ide o bezpečnostnú zložku štátu a premiér a dočasný minister vnútra musí zabezpečiť obranyschopnosť a bezpečnosť v štáte. "Nemôžem svojím rozhodnutím destabilizovať policajný zbor," uviedol Pellegrini. Policajný zbor dnes totiž nemá jedného viceprezidenta a druhý je práceneschopný. Policajný zbor podľa Pellegriniho Gašparovým odchodom prichádza o profesionála.

 

Gašpar potvrdil, že napĺňa sľub, ktorý dal, že ak sa dohodne s ministrom vnútra na odchode, odíde. Svojím odchodom chce dosiahnuť, aby policajný zbor mohol fungovať bez atakov, politizácie "a bez toho, čo malo značný dopad na to, v akej klíme sa v polícii pracuje".

 

Koaličný Most-Híd považuje rozhodnutie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) za konštruktívne. Ním zvolený krok označila vládna strana za potrebný.

"Ide o krok, ktorý bol potrebný aj v záujme nápravy pokriveného obrazu Policajného zboru," povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

 

Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) dúfa, že sa polícii do odchodu Tibora Gašpara z funkcie policajného prezidenta podarí vyriešiť prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ako povedal Hrnko dnes pre agentúru SITA, mala by to byť Gašparova ambícia. „Aspoň by mal naznačiť, kde treba hľadať aktéra vraždy,“ povedal.

Podľa Hrnka Gašpar zanecháva políciu v lepšej kondíciim ako ju prevzal. „Verím, že očistí svoje meno od kritiky ľudí, ktorí jeho prácu neoprávnene kritizovali,“ dodal Hrnko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies