Pellegrini odovzdal estónskemu premiérovi skúsenosti z predsedníctva v Rade EÚ

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 12:36 • 2 min
Pellegrini odovzdal estónskemu premiérovi skúsenosti z predsedníctva v Rade EÚ

TALLINN – Skúsenosti Slovenska z prvého predsedníctva v Rade Európskej únie, ale aj budovanie infraštruktúry boli témou dnešného stretnutia podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) s estónskym premiérom Jürim Ratasom v Tallinne.

slovakia

left justify in out

Vicepremiér je na viacdňovej pracovnej návšteve Estónska a Fínska. Po stretnutí pripomenul, že Estónsko prevezme predsedníctvo v Rade EÚ už o niekoľko dní, v júli tohto roka. Podobne ako Slovensko bude aj táto krajina na čele Únie prvýkrát v histórii.

 

„Na predsedníctvo sú pripravení, je doň zapojených tu v Estónsku viac ako 1200 ľudí. Rozpočet počítajú zhruba na úrovni slovenského rozpočtu, to znamená, niekde do 70 miliónov eur by sa mali zmestiť,“ uviedol Pellegrini.

 

Ako dodal, v Estónsku sa pravdepodobne uskutoční aj veľký summit, ktorý sa bude venovať digitálnej agende a moderným technológiám. Krajina totiž patrí medzi lídrov v tejto oblasti. Rezonovať by mala otázka kybernetickej bezpečnosti EÚ.

 

V pondelok 22. mája by mal Ratas prísť do Bratislavy, kde sa v rámci diskusie o nadchádzajúcom predsedníctve stretne aj s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

 

„Venovali sme sa aj otázkam budovania infraštruktúry. Pán premiér sa zaujímal o to, v akom stave je výstavba diaľnic, rýchlostných komunikácií, aké je železničné prepojenie Slovenska na ostatné krajiny v Európe, pretože Estónsko má značný problém v oblasti cestovania vlakom do okolitých krajín. Nie je to také bezproblémové, ako sme zvyknutí na Slovensku,“ opísal podpredseda vlády.

 

S Ratasom našli podľa jeho slov zhodu aj v otázke budúcnosti kohéznej politiky a štrukturálnych fondov pre obe krajiny. „Tu zastávame s Estónskom podobný postoj a budeme presadzovať, aby aj po roku 2020 kohézna politika ako nástroj na odstraňovanie regionálnych rozdielov bola zachovaná,“ priblížil.

 

Pellegrini sa so svojou delegáciou zloženou aj zo zástupcov akademickej obce a podnikateľov presunul z Tallinnu do metropoly Fínska. V Helsinkách má naplánované stretnutia s ministrami školstva, hospodárstva a dopravy či primátorom mesta. Zaujímať ho budú najmä vízie Fínska do budúcnosti. Do vlasti sa vráti v stredu 17. mája vo večerných hodinách.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies