Pellegrini odletel na pracovnú návštevu Estónska a Fínska

NETKY.SK • 14 Máj 2017, 15:41 • 2 min
Pellegrini odletel na pracovnú návštevu Estónska a Fínska

BRATISLAVA - Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) odcestoval dnes na štvordňovú pracovnú návštevu Estónska a Fínska.

slovakia

left justify in out

Jednou z tém bude elektronizácia verejnej správy či kybernetická bezpečnosť. Sprevádza ho delegácia zložená zo zástupcov akademickej obce a podnikateľov.

 

V Estónsku sa Pellegrini stretne s premiérom Jürim Ratasom. Rozprávať sa budú aj o skúsenostiach Slovenska z prvého predsedníctva v Rade Európskej únie.

 

Estónsko patrí medzi lídrov v oblasti digitalizácie verejnej správy a e-Governance. Svojou politikou podporuje princíp "one stop shop" – informácie, ktoré už verejná správa má, vnútorne recykluje a nevyžaduje ich od občana. Krajina je zároveň prvou na svete, ktorá ponúka tzv. e-Residency – transnárodnú digitálnu identitu komukoľvek na svete, kto má záujem stať sa internetovým občanom Estónska.

 

Vicepremiér si prezrie inovačné centrum e-Estonia Showroom, navštívi NATO centrum excelentnosti pre kooperatívnu kybernetickú bezpečnosť a čaká ho aj rokovanie s ministerkou podnikania a informačných technológií Urve Palovou. S vizionárom Taavim Kotkom bude diskutovať o elektronickej transformácii krajiny.

 

Fínsko tiež patrí medzi inovačných lídrov Európy. Pellegriniho budú zaujímať najmä jeho vízie do budúcnosti. Naplánované má stretnutie s ministerkou školstva Sanni Grahn-Laasonenovou, ministrom hospodárstva Mikom Lintiläm a ministerkou dopravy Anne-Catherine Bernerovou.

 

Fínsko sa otázkam udržateľného rozvoja venuje dlhodobo, podľa Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu má preto veľmi dobrú štartovaciu pozíciu a inštitucionálne zázemie pre implementáciu Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj.

 

Do vlasti sa podpredseda vlády vráti v stredu 17. mája vo večerných hodinách.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies