Pellegrini odletel do Nemecka, s partnermi bude hovoriť aj o utečencoch

NETKY.SK • 15 December 2015, 17:53 • 2 min
Pellegrini odletel do Nemecka, s partnermi bude hovoriť aj o utečencoch

BRATISLAVA - Migračná kríza, bezpečnosť, bilaterálna a ekonomická spolupráca a tiež nadchádzajúce predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ. To sú témy, o ktorých bude hovoriť slovenská delegácia na čele s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD) s vedúcimi predstaviteľmi Spolkového snemu (Bundestag) v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Pellegriniho delegácia odcestovala na dvojdňovú pracovnú cestu v Spolkovej republike Nemecko (SRN) dnes popoludní. Šéfa slovenského parlamentu čaká rokovanie s predsedom Bundestagu Norbertom Lammertom a podpredsedníčkou Edelgard Bulmahnovou. Slovenská strana plánuje nemeckým kolegom predstaviť postoje SR k spomínaným otázkam.

 

"Som rád, že pozornosť na úrovni EÚ sa už sústreďuje na ochranu vonkajších hraníc a zastavenie migračných tokov. Tieto pozície presadzuje Slovensko od začiatku diskusií o migračnej kríze," uviedol Pellegrini, podľa ktorého je Slovensko v bezpečnostnom riziku. "V rámci migračnej vlny k nám môžu prichádzať ľudia, o ktorých nič nevieme a môžu predstavovať potenciálne riziko," vysvetlil.

 

Predseda NR SR oceňuje, že Bundestag schválil nasadenie nemeckej armády v Sýrii ako podporu Francúzska, Iraku a medzinárodnej aliancie na boj proti Islamskému štátu.

 

Partneri budú rokovať aj o nadchádzajúcom predsedníctve SR v Rade EÚ v druhej polovici roku 2016 a o spolupráci so SRN, ktorá bude v tomto čase predsedníckou krajinou OBSE. "Našimi systémovými prioritami, ktoré zaujímajú obe krajiny, budú Energetická únia, jednotný digitálny trh, start-upy a inovácie," uviedol Pellegrini.

 

Mimoriadnu pozornosť treba podľa neho neustále venovať investíciám do inovácií a nových technológií. "A využiť na to náš najväčší potenciál – vzdelaných a kreatívnych ľudí," doplnil Pellegrini.

 

Delegáciu čaká aj stretnutie s predstaviteľmi ministerstva školstva. Hovoriť budú o intenzívnejšej spolupráci v oblasti školstva, vedy a výskumu. Otvoria zároveň otázku duálneho vzdelávania.

 

Pellegriniho sprevádza na pracovnej ceste aj podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD). Delegácia sa vráti na Slovensko v stredu 16. decembra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies