Pellegrini odkázal krajom, aby na opravy ciest najskôr efektívne minuli eurofondy

NETKY.SK • 16 Apríl 2018, 09:50 • 2 min
Pellegrini odkázal krajom, aby na opravy ciest najskôr efektívne minuli eurofondy

BANSKÁ BYSTRICA – O konštruktívny dialóg s vládou sa chcú naďalej snažiť predstavitelia iniciatívy Cesty pre Slovensko, ktorá žiada riešiť opravy ciest druhej a tretej triedy na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Banskobystrický krajský poslanec Ondrej Lunter tak reagoval na vyjadrenia premiéra Petra Pellegriniho v diskusnej relácii v nedeľu 15. apríla. Premiér odkázal predsedom krajských samospráv, aby najskôr efektívne minuli 255 miliónov eur z európskych peňazí.

„Banskobystrický kraj má k dispozícii 41 miliónov a nemá hotový ani jeden projekt. Ani v jednom kraji nie je ukončené verejné obstarávanie. Odkazujem našim županom, máte k dispozícii 255 miliónov eur, najprv ukážte, ako ich viete efektívne minúť a potom si sadneme za stôl a budeme hovoriť, koľko vám ako vláda ešte dáme,“ uviedol Pellegrini. Lunter však vysvetľuje, že rozpočty krajov v kombinácii s eurofondami na opravy všetkých havarijných úsekov nebudú postačovať. „Je skrátka fakt, že ani prostriedky krajov, ani prostriedky z eurofondov na dobehnutie tohto obrovského technologického dlhu nepostačia. Prostriedky z eurofondov sú určené na väčšie modernizácie ciest, ktoré spĺňajú presné podmienky operačného programu. Len časť ciest II. a III. triedy však tieto podmienky plní a k dispozícii je len obmedzené množstvo financií,“ uviedol Lunter.

Ako ďalej uviedol poslanec BBSK, požadovaných 320 miliónov eur na tri roky je určených pre tie cesty, ktoré opraviť z fondových prostriedkov jednoducho nie je možné. Ani keby všetky kraje vyčerpali alokované zdroje hneď zajtra, väčšina poškodených ciest stále ostane v nevyhovujúcom a havarijnom stave. Podľa Luntera sa kritický stav infraštruktúry regiónov Slovenska musí stať národnou prioritou. „Bol by som nerád, keby sa naša iniciatíva skončila zbytočnou mediálnou prestrelkou. Pána premiéra oslovím ešte raz a verím, že nájdeme spoločnú reč - a hlavne spoločné skutky v prospech ľudí žijúcich v regiónoch našej krajiny,“ dodal Lunter.

Kritický stav ciest druhej a tretej triedy na Slovensku podnietil primátorov a poslancov krajských zastupiteľstiev spojiť sa v rámci iniciatívy Cesty pre Slovensko. Vo svojej výzve a liste adresovanom predsedovi vlády žiadali vyčlenenie 320 miliónov eur na cesty druhej a tretej triedy. Spolu s prostriedkami z krajských rozpočtov a Európskej únie by tak podľa iniciatívy mohli byť v krátkom čase opravené všetky regionálne cesty v havarijnom stave.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona