Pellegrini o odchode Antona Srholca: Slovensko prežíva smutný deň

NETKY.SK • 7 Január 2016, 14:58 • 2 min
Pellegrini o odchode Antona Srholca: Slovensko prežíva smutný deň

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým, rodine, priateľom a známym otca Antona Srholca, ktorý dnes podľahol ťažkej chorobe.

slovakia

left justify in out

"Slovensko dnes prežíva smutný deň," uviedol predseda NR SR.

 

Srholca považuje za výnimočného človeka, ktorý sa venoval aj charitatívnej činnosti. "Bol to človek, morálny vzor, autorita, s neustále vyžarujúcou silou, odhodlaním a pozitívnou energiou," uviedol Pellegrini.

 

Pripomenul, že silný životný príbeh tohto kňaza, spisovateľa a neúnavného podporovateľa chudobných, utláčaných a slabších a novodobej morálnej autority sa začal v reholi, neskôr ho vysvätili za kňaza.

 

"Nepoddal sa režimu, keď ho zavreli ako politického väzňa a naďalej zostal verný svojim hodnotám. Aktívne sa zapájal aj do verejného života a prostredníctvom publikácií vysielal odkazy, ktoré sú svedectvom doby, v ktorej žil," doplnil Pellegrini.

 

Srholca označil za symbol vytrvalosti, demokracie, sily a boja za slobodu. "Svojou vernosťou a túžbou popravde stelesňoval morálne hodnoty, ktoré sú odkazom pre ďalšie generácie. Česť jeho pamiatke," uzavrel predseda parlamentu.

 

Kňaz a salezián Anton Srholec zomrel dnes vo veku 86 rokov. Srholcovi približne pred rokom diagnostikovali nádor na pľúcach. Rehoľa Saleziánov don Bosca informovala, že Srholec zomrel po 68 rokoch rehoľného života, z ktorých 45 bol kňazom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies