Pellegrini :Novela sprísňujúca majetkové priznania musí byť predložená do 28.8.

NETKY.SK • 25 August 2015, 17:32 • 2 min
Pellegrini :Novela sprísňujúca majetkové priznania musí byť predložená do 28.8.

BRATISLAVA - Ak chcú politici splniť svoj sľub o sprísnení majetkových priznaní verejných funkcionárov ešte pred voľbami, príslušná novela ústavného zákona musí byť do parlamentu predložená do piatka 28. augusta.

slovakia

left justify in out

Novinárom to dnes povedal predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Práve v piatok totiž uplynie termín na predkladanie zákonov na septembrovú schôdzu pléna.

 

"Dnes doobeda bolo pracovné stretnutie s legislatívnym odborom parlamentu aj s podpredsedom NR SR Miroslavom Čížom (Smer-SD). Tento týždeň by sa ešte malo rokovať aj s opozíciou. Teda v piatok najneskôr by sme chceli podať novelu a otvoriť tak dvere stransparentneniu a sprísneniu majetkových priznaní," deklaroval Pellegrini.

 

Na otázku, v akej podobe bude napokon novela predložená, odvetil, že "to, čo dnes videl, je na 95 percent výsledkom pracovnej skupiny, na ktorom vo veľkej miere participovala aj opozícia. Myslím si, že aj opozícia bude spokojná," dodal.

 

V predbežnom návrhu novely ústavného zákona o ochrane verejného záujmu, na ktorom pracovala skupina poslancov pod vedením Číža, sa hovorilo, že verejní funkcionári budú musieť v majetkových priznaniach uvádzať dary či poskytnuté výhody v hodnote nad 4000 eur a aj užívanie majetku, ktorý patrí niekomu inému. Pri daroch a poskytnutých výhodách v hodnote nad 4000 eur by mali uvádzať ich popis spolu s menom, priezviskom a adresou trvalého bydliska alebo obchodným menom a adresou sídla darcu alebo osoby, ktorá výhodu poskytla. Okrem toho by mali funkcionári uvádzať aj užívanie nehnuteľnej a hnuteľnej veci vo vlastníctve inej fyzickej alebo právnickej osoby, ak hodnota užívania presahuje 4000 eur za kalendárny rok.

 

V majetkových priznaniach by sa mohla verejnosť dočítať aj o vlastníctve nehnuteľnej veci vrátane vlastníctva bytu a nebytového priestoru, hnuteľnej veci, ak jej zvyčajná hodnota je nad 10.000 eur, majetkového práva alebo inej majetkovej hodnoty, ak ich zvyčajná hodnota je nad 10.000 eur, a o existencii záväzku, ak jeho predmetom je peňažné plnenie vo zvyčajnej hodnote nad 10.000 eur. Súčasný zákon hovorí vo všetkých prípadoch o hodnote 35-násobku minimálnej mzdy, čo je vyše 13.000 eur. V tomto prípade by teda malo dôjsť k miernemu sprísneniu povinnosti.

 

Verejní funkcionári v súčasnosti v majetkovom priznaní uvádzajú celkové príjmy za výkon verejnej funkcie za predošlý rok, prípadne aj iné príjmy. Zverejňujú tiež zoznam svojho nehnuteľného a hnuteľného majetku, avšak bez konkrétností. Napíšu len auto, byt, resp. pozemok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies